Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Arbetet med framtidens skola i Sandviken börjar i dag

Kunskap och bildning är nyckeln till människans frigörelse. Därför är det viktigt för oss socialdemokrater att satsa på utbildning för både barn och vuxna. Det är bra för jämlikheten, sysselsättningen och det är bra för hela kommunen. För att möta framtidens behov måste vi dessutom hela tiden utveckla och förbättra Sandvikens skola, skriver Patrik Lundqvist, S.

Alltför länge har samhällets fokus på skattesänkningar och effektiviseringar gjort att välfärden och skolan fått allt mindre resurser. Under de åtta år Moderaterna satt vid regeringsmakten prioriterade staten privatiseringar, skattemedel till företagsägare och höginkomsttagare långt före investeringar i välfärden.

Skolan har, i hela landet, blivit allt mer ojämlik och orättvis. Det konstaterar utredning på utredning. Skolan i Sandviken räcker inte till för de behov vi har i framtiden. Än så länge har det gått att laga efter läge och lappa med moduler och andra tillfälliga lösningar.

Det är hög tid att ta omtag och göra rejäla investeringar i Sandvikens framtid nu. Våra barn och unga förtjänar det och vi alla har nytta av det. Med den nya skolhusplanen som nu arbetas fram tar vi de första stegen mot en bättre skola!

Vi har stora utmaningar framför oss, med kanske för en del skrämmande förändringar. Det måste vi ha respekt för. Vi är så klart glada över att det trots många år av knapra resurser finns så många elever och föräldrar som uttrycker stolthet och trygghet över dagens skolor i vår kommun.

Att göra de här för framtiden fullt nödvändiga förändringarna är ett stort jobb som kräver långsiktighet och vi är fast beslutna att lyckas. Det vi ser som viktigast att hålla fokus på genom processen är sammansättningen av kompetenta lärare, funktionella utbildningslokaler samt miljöer som möjliggör en meningsfull och trygg skoldag likväl som fritid och rekreation.

En skolhusplan är på gång, fler har säkert läst om den redan. Jag ser gärna att så många som möjligt tar del av och funderar över den. Ju fler desto bättre.

Skolhusplanen är ett första utkast på en plan för framtiden. Vi ser att vi genom den kan få förutsättningar att lösa de problemen med ojämlikhet, skolornas fysiska status, platsbrist, segregation och sist också så klart ekonomin.

Dessa fem områden identifierades i rapporten Skola 2025 och har haft en central roll i framtagandet av skolhusplanen. Skolhusplanen sträcker sig till 2030 och det kommer att vara bland de största investeringar för framtiden som kommunen gjort på länge.

Vi socialdemokrater vill ta ansvar för framtidens skola, vi vill ha en skola i toppklass där våra barn och ungdomar blir stimulerade, trivs och känner sig trygga. Nu och i framtiden.

Förslaget med att skapa skolbyar för grundskolan är ett bra sätt att kombinera den lilla skolans trygghet med den större skolans effektivitet och samnyttjande av lokaler. En skolby består för oss av flera skolor för till exempel årskurs F-3, 4-6 och 7-9 idrottsanläggningar och fritidsverksamheter.

Skolorna separeras från varandra och ska ha egna utemiljöer och inomhuslokaler för att umgås på rasterna. Samtidigt som man kan samsas om slöjdlokaler, idrottsanläggningar och annat som behövs för alla, men inte används hela veckan av en skola.

Vi socialdemokrater tycker att det känns bra och viktigt att få vara med från början på denna långa resa. Förmodligen en krokig resa, som kommer att innehålla förändringar på vägen. Men vi lovar att alltid hålla barnen och deras rätt till utbildning i fokus hela vägen i mål.

Patrik Lundqvist, S

ordförande Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel