Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Arbetsgivarna säger att det inte finns pengar – det duger inte

Avtalsrörelsen 2020 är och kommer på många sätt vara unik. Unik genom att den är kort och väldigt intensiv. Under några veckor ska merparten av alla avtal, inte minst Kommunals avtal förhandlas om. Det som i normalfallet görs under flera månader, skriver Barbro Andersson.

Avtalsrörelsen blir och är unik också genom det gångna året som vi haft. Ett år som präglats till stor del av covid-19.

Ett år då de allra flesta medlemsgrupper i Kommunals avtalsområden varit de som stått i fronten i att möta pandemins effekter på samhället.

Jag tänker på lokalvårdare, kockar, barnskötare, undersköterskor, bussförare, räddningstjänst, ambulanspersonal.

Alla dessa har på något sätt kommit i kontakt med patienter, passagerare eller i andra delar i sitt arbete. De har dessutom fått kämpa för att få rätt skyddsutrustning på plats och fått skjuta på sin välförtjänta och inarbetade semester.

Allt för att du och jag ska kunna sköta våra andra uppgifter som får Sveriges maskineri att rulla.

Många hejarop, och stor tacksamhet har strömmat till de här välfärdshjältarna. Stödgalor har hållits för att hylla dessa.

Men nu när vi ska förhandla fram ett nytt kollektivavtal med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, så möts Kommunals förhandlare av samma gamla krav: Sifferlösa avtal, med inga garantier om löneökningar och en allt större förväntan på flexibilitet hos de anställda. Inget unikt alls med andra ord!

SKR säger att det inte finns pengar. Men det duger inte. Det är till och med kontraproduktivt. Utan förbättrade arbetsvillkor riskerar Sverige att ställas inför ännu större utmaningar än de som finns idag. Det är hög tid att arbetsgivarna inser sambandet mellan en välfärd i världsklass och bättre villkor för personalen. Allmänheten har redan gjort det.

Kommunal vill nu se vilja och ambition från SKR att bemöta våra rättmätiga krav.

Staten har skjutit till miljarder till landets kommuner och regioner och SKR säger själva att de gör rekordöverskott. Av deras egen ekonomirapport som nyligen presenterades framgår att de gör 30 miljarder i överskott för kommunerna och nio miljarder för regionerna. Vad kan i ett sådant läge vara viktigare än att satsa på personalen?

Det finns pengar, det finns medel och det finns resurser för att ge löneökningar för alla, att visa att yrkesutbildning lönar sig, att ge förutsättningar för hållbara scheman och tillsvidareanställningar på heltid.

Nu har vi ett par dagar på oss innan avtalet löper ut. Och låt mig vara tydlig: vi kommer ägna varenda minut åt att få ett avtal på plats som ger yrkesskickliga medarbetare bättre villkor och välfärden en rejäl skjuts i rätt riktning. En av de absolut viktigaste lärdomarna Sverige kan dra av coronapandemin är att det nya normala måste bli bättre än det gamla normala!

Barbro Andersson

avdelningsordförande Kommunal Mitt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel