Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Arbetslinjen krävs för att undvika statsfinansiellt moras

Moderaternas arbetslinje handlar om att människor ska få större frihet, trygghet och samhällsgemenskap genom arbete och företagande. Det är långt ifrån de anklagelser som Lasse Ekstrand försöker klistra på vår jobbpolitik, skriver Lars Beckman, M.

Folk måste jobba för att landet ska hålla ihop. Efter coronakrisen står konflikten mellan arbetslinjen och bidragslinjen. Utan människor som arbetar finns det alltså inga resurser till den välfärd och välstånd vi alla önskar.

Ekstrand är inte partipolitisk, men argumenten känns igen från valfri partikongress i Miljöpartiets regi. Medborgarlön är en grön utopi som grundar sig på att pengar växer på träd och att vi ska jobba så lite som möjligt.

Det räcker med att gå till vårt kära grannland Finland för att förstå att medborgarlön inte kommer att fungera. I Helsingfors har forskarna roat sig med att studera ett pilotprojekt mellan 2017 och 2019 där 2 000 finländare fick en så kallad basinkomst (ett slags medborgarlön). Vänsterforskare från hela världen höll andan i två år innan drömmarna föll i bitar.

Resultatet var mycket väntat: noll effekt (!) på jobb och sysselsättning. Arbetslösa blev kvar i långvarigt utanförskap. Nej, svensk arbetsmarknad behöver sätta arbetslinjen i främsta rummet redan i höst. Bidragsnivåerna i arbetslöshetsförsäkringen som regeringen beskriver som ”temporära” ska skalas tillbaka.

Arbetslöshetsförsäkringen är en omställningsförsäkring, inte ett permanent försörjningsstöd. Krav på att ta de arbeten som faktiskt finns måste efterlevas. Utöver det behöver vi skyndsamt få på plats en utredning om en obligatorisk och statligt organiserad arbetslöshetsförsäkring. Utformningen ska baseras på en tydlig arbetslinje.

Det betyder att ersättningsnivåer och kvalificeringsvillkor inte väsentligen ska skilja från de nivåer som låg i början av året. De gröna näringarna i Sverige flaggar just nu för att man behöver tiotusentals nya medarbetare för att jobb ska utföras av dem som normalt kommer hit som arbetskraftsinvandrare.

Förklara gärna för mig hur det kommer sig att de jobben inte tillsätts av dem som uppbär försörjningsstöd eller har a-kassa? Tycker verkligen Lasse Ekstrand att den ensamstående mamman ska arbeta hårt i vården för att hipsters från Södermalm ska kunna ägna sig åt annat?

Att människor lämnar arbetslöshet är avgörande för att vi ska komma starkare ur coronakrisen med sunda statsfinanser och en stark välfärd. Vi har inte råd att anamma bidragslinjen, då riskerar svensk ekonomi att gå Greklands öde till mötes. Om detta blir det strid redan i höst.

Lars Beckman, M

riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel