Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Arbetslinjen står mot bidragslinjen efter coronakrisen

Coronakrisens tragiska förluster får inte skymma sikten för de hårda prioriteringar som kommer att komma redan i höst. Vi behöver redan nu ställa oss frågan vilken typ av återhämtning vi vill se. Ska Sverige behålla och utveckla arbetslinjen eller ska vi återgå till sossarnas bidragslinje? skriver Lars Beckman, M.

Covid-19 håller vårt samhälle i ett fast grepp. Varje dag och natt kämpar hjältarna i sjuk- och hälsovården för att rädda liv. Och bland företagen väntar en konkursvåg som vi sällan sett maken till. Arbetslösheten stiger kraftigt: Antalet varsel uppgår till det dubbla jämfört med finanskrisen hösten 2008. Krisens akuta förluster ska inte förringas, men vi ska inte heller blunda för de åtgärder som nu kommer på löpande band och som innehåller mycket stora risker. Ett tydligt exempel är ökade bidrag till arbetslösa.

Under finanskrisen 2008 kunde den moderatledda regeringen hålla emot fackens mest högljudda krav. Vi moderater såg till att fokus låg på arbetslinje och återgång till arbete. Alliansregeringens arbete hyllades åren efter över hela Europa för vårt sätt att hantera krisen och hålla fast vid arbetslinjen. Svensk ekonomi blomstrade.

Det finns en betydande risk att MP/S-regeringen använder krisen som svepskäl för att återgå till bidragslinjen. Det är klart att arbetslösa som träffas hårt av krisen ska få ett tillfälligt omställningsstöd. Men arbetslöshetsersättningen breddas och förstärks nu till den grad att både Jonas Sjöstedt, V, och LO-ledningen på Norra Bantorget i Stockholm måste hoppat jämfota av glädje när regeringen offentliggjorde sitt senaste ”jobbpaket” förra veckan.

Magdalena Andersson, S, säger att åtgärderna är tillfälliga, men det har sagts många gånger i historien när kriser slagit till. Vi kan redan i dag se hur gröna näringar säger att de inte hittar medarbetare – trots den skenande arbetslösheten liksom arbetsgivare i omvårdnadssektorn.

När återgår vi till normalläge? Nej, tanken slår mig och säkert många fler som tror på företagsamhet och arbete i stället för bidrag att arbetarrörelsen kör in en trojansk häst rätt in våra bidragssystem som socialdemokratin aldrig kommer kunna backa från.

Vi vet att drivkrafter till arbete spelar roll. Vi vet också att en kombination av skattelättnader för dem som arbetar, tillsammans med skärpta bidrag ger jobb och förutsättningar för företag att hitta arbetskraft. Vi längtar alla efter en återhämtning som vi vet kommer att ske. Frågan är hur stark, eller hur svag, en sådan blir.

För att få en bumerangeffekt i svensk ekonomi efter krisen måste vi få tillbaka arbetslinjen så fort det bara går. En fråga som regeringen på allvar borde ta tag i en är en obligatorisk a-kassa som är frikopplad från fackföreningsrörelsen men sannolikheten för det är nog låg. S vill ha en a-kassa kopplad till den opinionsbildande arbetarrörelsen i stället för att skapa ökad trygghet för fler.

Redan i höst kommer den moderata arbetslinjen ställas mot socialdemokraternas bidragslinje. Vägvalet kommer att spela stor roll under lång tid framåt.

Lars Beckman, M

riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel