Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Asylrätten är inte något som bara gäller ibland

Asylrätten är digital! Den är inte något som bara gäller ibland. Den är inte något som gäller i lagom utsträckning. Antingen finns den, eller så finns den inte, skriver Lennart Rohdin.

Snart ska den parlamentariska migrationskommittén komma med förslag för Sveriges fortsatta migrationspolitik. Migration – tidigare talade vi om invandring - handlar om människor som för kortare eller längre tid vill söka sig till ett annat land för att bygga en bättre framtid.

Asylrätt handlar däremot om att ge skydd till flyktingar som hyser ”välgrundad fruktan för förföljelse på grund av ras, religion, tillhörighet till en viss samhällsgrupp eller politisk samhörighet” (FNs flyktingkonvention, 1951). Det handlar om skydd här och nu.

I takt med främlingsfientliga krafters framväxt, har alltfler politiker tappat greppet om den radikala skillnaden mellan migranter och flyktingar. Nu blandas allt i en enda hög av utlänningar.

Visst kan man välja att ge människor som söker sig till Sverige tillfälliga uppehållstillstånd och kräva att de som fått detta kan försörja sina barn och andra anhöriga för att dessa ska få komma hit. Det asylrätten kräver är bara skydd här och nu.

Men, alla som nu förespråkar en skärpt migrationspolitik gör det med hänvisning till svårigheterna för nyanlända att integreras i vårt samhälle. Då hamnar man helt fel. All erfarenhet visar, att tillfälliga tillstånd och svårigheter att få till stånd familjeåterförening förutom onödigt lidande allvarligt försvårar eller rent av omöjliggör en önskad integration.

Permanenta uppehållstillstånd eller familjeåterförening är inte främsta skälet till att man söker sig till Sverige från Afghanistan, Eritrea, Irak, Somalia och Syrien. Det är för att det redan finns de som flytt krig och förföljelse i dessa länder och som nu befinner sig i Sverige.

I takt med att allt fler politiska partier inte längre orkar hävda skillnaden mellan asyl och migration, förordar nu alltfler att Sverige ska ställa upp ett volymmål för hur många som kan få söka asyl i Sverige. Men, med det vill man bara ge en inrikespolitisk signal om att det ska komma färre utlänningar till Sverige.

Menar verkligen Ulf Kristersson eller Stefan Löfven, att Sverige vid ett volymmål på 8 000 asylsökande per år ska säga till den 8 001:a eller senare asylsökande. Sorry, Du får åka hem eller komma tillbaka nästa år? Nej, asylrätten ger oss ingen rätt att vägra pröva även dessas asylskäl. Inte annorlunda än för någon av de 8 000 första asylsökande.

Däremot skulle kortare asylprövningstider göra det lättare för fler som fått avslag att återvända – tre månader är något helt annat än tre år. Men, de resurserna har ingen moderat eller socialdemokratisk finansminister velat lägga upp. Dumsnålt så det skriker!

Det allvarliga med att sätta upp ett volymmål är signalen att man vill inskränka asylrätten. Då finns det ingen asylrätt längre. Migrationskommittén handlar om just detta. Asylrätt eller ingen asylrätt. Asylrätten kan aldrig volymsättas!

Från de länder asylsökande kommer söker sig bara en bråkdel till Europa. De allra flesta blir sittande i åratal i dessa länders grannländer. Långt fattigare länder än även de fattigaste länderna i Europa. Varför ska de bära hela flyktingbördan?

Vad har Sverige för ansvar för flyktingkatastroferna där? Ja moderater, socialdemokrater och sverigedemokrater står t.ex. bakom den under lång tid omfattande exporten av krigsmateriel till länder som Pakistan och Saudiarabien, som gett många arbetstillfällen och stora exportinkomster för Sverige men även bidragit till hundratusentals flyktingar i världen.

Moderater, socialdemokrater och sverigedemokrater har aldrig stått på barrikaderna för asylrätten - med undantag för de regeringar som letts av Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt. Varje gång asylrätten inskränkts i Sverige, har det suttit en socialdemokratisk statsminister. Vi vet vad vi har att vänta av migrationspolitiska kommittén. Ska fler partier sälja sin själ för att få vara med då asylrätten säljs ut?

Lennart Rohdin, Ljusdal

statssekreterare (FP) för flyktingfrågor 1991-93

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel