Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Befolkningen i Bhopal kämpar fortfarande för gottgörelse och rättvisa

Natten mellan den 2 och 3 december 1984 inträffade en explosion i en växtgiftfabrik i Bhopal i Indien. En osynlig gas läckte ut från fabriken över den sovande befolkningen i staden. Mitt i natten vaknade människor av det som beskrivs som brinnande eld i ögon och lungor, skriver Sigbrit Nordvall, Amnesty.

Barn och vuxna stapplade ut och kippade efter luft men fann sig insvepta i en gul giftig dimma. Många blev blinda. En av världens värsta industriolyckor var ett faktum. Antalet direkta dödsoffer beräknas till mellan 7 000 och 10 000. Ytterligare tusentals har fått livshotande skador och hälsoproblem bara av att leva i området. Dricksvattnet i området är fortfarande förgiftat.

Varför ska vi engagera oss i en katastrof som inträffade långt härifrån för så många år sedan?

Efter 35 år kämpar befolkningen i Bhopal fortfarande för gottgörelse och rättvisa. Än idag utgör kemikalier som lämnats kvar på det övergivna fabriksområdet allvarliga hälsorisker för lokalbefolkningen.

Företaget Dow DuPont, som har bytt ägare genom åren, vägrar inställa sig i domstol trots upprepade kallelser. Den förgiftade marken har inte sanerats. Den kompensation som lokalbefolkningen fått motsvarar ungefär värdet av en tepåse om dagen.

Det har visat sig att samtliga svenska storbanker investerar i företaget Dow DuPont.

En delegation från Bhopal besöker Sverige nu i november. Då ska samtal äga rum med bankerna och manifestationer ske utanför Dow DuPonts kontor i Landskrona, Malmö och Norrköping.

En uppmaning riktas härmed till Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank i Gästrikland, som alla investerar i Dow DuPont: kräv att företaget ska infinna sig i domstol och avsluta era investeringar i bolaget!

Amnesty grupp 129 Sandviken

Sigbrit Nordvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel