Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Biogasen produceras inte för att göra el och värme

Kort replik: Pekka Seitola skriver i GD en debattartikel om Gävle kommun och Ekogas. I artikeln hänvisas till E.ON och biogasanläggningen på Högbytorp i Upplands-Bro vilket förstås är glädjande.

Annons

Dessvärre innehåller hänvisningen en felaktighet. Vid biogasanläggningen i Högbytorp producerar E.ON sedan i somras biogas från matavfall, parkavfall och hästgödsel. Biogasen förädlas till fordonsgaskvalitet och säljs enbart som drivmedel till transportsektorn via biogastankstationer runt om i Stockholmsregionen. I full produktion beräknas anläggningen kunna producera biogas motsvarande 4 500 gasbilar. Biogasen produceras alltså inte för att göra el och värme, som Pekka Seitola skriver.

I Högbytorp bygger E.ON även kraftvärmeanläggning som kommer att stå klar vid årsskiftet och bränslet i den anläggningen blir avfall. Tillsammans gör dessa båda anläggningar att vi tar hand om restprodukter från samhället och gör biogas, el och värme till ett växande Stockholm.

Lena Berglund

regionchef Nord E.ON Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel