Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Bostadsbristen – är Hyresgästföreningen en del av problemet eller lösningen?

I Sverige har vi en reglerad bostadshyresmarknad och en bostadsbrist – vad är orsakerna till det är en rimlig fråga att ställa sig, skriver Moderaternas Lars Beckman, Petri Ekorre och Pekka Seitola.

I våra grannländer Norge och Finland har de ingen eller ringa bostadsbrist. Nyligen reste hela civilutskottet till Helsingfors för att bl a studera den finska bostadsmarknaden. I Finland bor 36 procent i småhus, 30 procent i en finsk variant av äganderätt av lägenhet, 14 procent i en subventionerad hyresrätt och 16 procent i hyresrätt med vanlig hyra.

Kötiden i Finland för att få en lägenhet är i princip obefintlig och redan 1995 införde man i Finland det som vi i debatten i Sverige kallar marknadshyror. I Sverige har vi cirka 33 000 personer som är hemlösa medan det i Finland rör sig om cirka 5 000 personer så uppenbarligen är den finska modellen framgångsrik både för att minska bostadsköerna och hemlösheten.

I Sverige har Hyresgästföreningen en mycket stark ställning medan det inte finns någon motsvarande organisationsgrad i Finland – eftersom de flesta äger sin bostad.

Hyresgästföreningen rasar varje gång ämnet om fri hyressättning tas upp och menar då att kvaliteten på boendet skulle försämras samtidigt med höga hyreshöjningar om hyresmarknaden förändras i enlighet som den som råder i exempelvis Finland.

Låt oss fundera lite på det påståendet ur en fastighetsägares perspektiv. En fastighetsägare vill att alla lägenheter ska vara uthyrda till ett så rimligt pris som möjligt.

För att uppnå sitt mål sätter fastighetsägaren hyran på en sådan nivå som hyresgästerna har råd att betala och för att de ska bo kvar ser fastighetsägaren till att kvalitén på boendet är högt. Ingen tjänar på att bostäder står tomma.

Byggandet av hyresrätter ökar när det är brist på bostäder – det anpassas även till de segment, till exempel ungdomsbostäder, där brist råder. Ingen fastighetsägare bygger bostäder som folk inte har råd att bo i, vilket Hyresgästföreningen alltid påstår när friare hyressättning kommer på tal.

Kan man utesluta att Hyresgästföreningen skyddar sina egna intressen i första hand och i andra hand verkar för hyresgästernas intressen? Hyresgästföreningen vet självklart om att man inte har särskilt många medlemmar i Finland där majoriteten äger sin bostad – och man har en väl fungerande bostadsmarknad.

Kan man utesluta att Hyresgästföreningen och den reglerade hyresmarknaden är grundorsaken till bostadsbristen i Sverige? Vi tror inte det och den frågan vi ställer oss är: Vill Hyresgästföreningen vara en del i den bostadspolitiska utvecklingen så att vi på allvar löser bostadsbristen i Sverige? Och värnar alla – även den som inte har en bostad – eller vill värna en modell som bevisligen inte fungerar särskilt väl? 

Moderaterna

Lars Beckman

riksdagsledamot

Petri Ekorre

ledamot Gavlegårdarna

Pekka Seitola

ledamot kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel