Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Bratberg talar med kluven tunga - rapporten påstår inte att vi tjänar 500 miljoner på invandringen!

Frågan man ställer sig är om Johnny över huvud taget har läst rapporten, förstått innehållet och de slutsatser den kom fram till, skriver Kerstin Almén, S.

Varje månad har kommunledningen något som kallas ordförandeberedning. Det är en beredning för frågor som ska behandlas i kommunstyrelsen. Det är fyra kommunalråd från majoriteten och oppositionens huvudoppositionsråd Jonny Bratberg, M, som deltar på dessa möten.

I dag på beredningen hade vi i kommunledningen (alltså inklusive Jonny Bratberg) en ganska lång diskussion om vår omtalade rapport om ”Socioekonomisk analys, invandring”, den så kallade ”Sandvikenrapporten”.

Då tyckte Jonny Bratberg precis som oss andra att det är tråkigt med denna okunskap som råder runt den rapport som skrevs 2014, att vi gemensamt har ett stort ansvar inför våra invånare, inför framtiden med kommande inflyttningar och etableringar. Vi var rörande överens i den långa diskussionen.

Att Jonny Bratberg några timmar innan ordförandeberedningen har spelat in en film med en av sina partikamrater och spridit den på sociala medier kunde ingen av oss ana. En film där de agerade precis tvärtom mot hur vi diskuterade på ordförandeberedningen, en film där vi absolut inte gör varandra bättre, utan snarare sprider vidare den felaktiga och okunniga bilden av ”Sandvikenrapporten”.

Frågan man ställer sig är om Jonny Bratberg över huvud taget har läst rapporten, förstått innehållet och de slutsatser den kom fram till. Det har aldrig handlat om att Sandvikens kommun ”tjänar 500 miljoner per år” på invandringen.

Jag förstår verkligen inte hur Jonny Bratberg tänker när han agerar på detta sätt. Det är inte ärligt Jonny, du talar med kluven tunga!

Det är mycket olyckligt att vi i dagsläget prognostiserar ett minus på 52 miljoner 2019. Vi har gått från 67 miljoner (vilket ni två i ert inslag felaktigt påstår beror på kommunens flyktingmottagande), så underskottet är på väg åt rätt håll, men det vore såklart önskvärt med mer hållbara prognoser.

Vi ska komma ihåg att vi har 2,3 miljarder i budget och har de senaste tio åren bara gått back ett år, i fjol med fyra miljoner. Fyra miljoner på 2,3 miljarder, det är rätt skapligt. Trots detta så har vi i majoriteten inlett ett arbete med vår budgetprocess, vår styrning och ledning. Ett arbete som vi vill ska leda till prognoser som inte behöver oroa oss i onödan, prognoser som stämmer bättre än de vi sett de tre senaste åren.

Jag hoppas du deltar på strategidagen nu på onsdag (18/9) Jonny Bratberg, så du inte missar någon viktig information i denna transparenta process, som du, precis som vi är en viktig del i!

Kerstin Almén, S

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel