Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Coronakrisen visar att samhället kan ställa om snabbt

Coronakrisen visar att samhället har muskler och pengar att ställa om snabbt – låt denna insikt prägla klimatomställningen, skriver Fridays for Future, Gävle.

Coronapandemin är en fruktansvärt allvarlig kris som lett till över tusen människors död, bara inom Sverige. Klimatkrisen är ett hot för mänsklighetens framtid och kan göra stora delar av världen obeboeliga.

Dessa två kriser har olika tidshorisont men båda är allvarliga och kräver snabba åtgärder. Coronakrisen visar att samhället har muskler och pengar att ställa om snabbt – låt denna insikt prägla även den kommande klimatomställningen.

Smittspridningen har gynnats av det intensiva flygresandet och krisen har förvärrats av de minskade lagren i sjukvården och industrin. På samma sätt bidrar globaliseringen till stora utsläpp när varor och mat ska fraktas mellan kontinenter.

Corona- och klimatkrisen är stora samhälleliga utmaningar som både kräver individuellt ansvarstagande och samhällsplanering. Väldigt många människor har tagit sitt ansvar och avstått från onödiga resor samt hjälpt utsatta med inköp och annat. Individuella solidariska insatser är även viktiga för att klara klimatkrisen.

Men coronaviruset har också visat på vilken kraft samhället har när det behövs. På bara några veckor har de politiska partierna samarbetat för att minska spridningen, och satsat många hundratals miljarder för att dämpa de negativa effekterna.

Vi önskar att en liknande enighet kunde skapas för att ställa om för minskad klimatpåverkan. Förändringen som krävs för att hålla uppvärmningen av planeten under 1,5 grader behöver ske genom tydlig politik. Tiden för individuell skambeläggning som inte tar hänsyn till skilda förutsättningar är över och nu behöver en rättvis klimatomställning genomföras.

När de akuta åtgärderna är vidtagna för att tackla coronakrisen och smittspridningen hejdats måste samhället ta nästa steg och få fart på jobben och ekonomin igen. Detta kommer att kräva stora ekonomiska insatser under flera år, och är ett gyllene tillfälle att investera i gröna jobb och resurssnålt resande och byggande.

Det handlar bland annat om satsningar på kollektivtrafik och inhemsk och hållbar mat för att ställa om jordbruket och generera fler jobb. Vi bör också styra industrins investeringar till hållbara lösningar och till exempel säga nej till Preems utbyggnad i Lysekil.

Hade makthavare kunnat förhindra coronakrisen tror vi att de hade gjort det. Chansen att förhindra den värsta klimatkrisen finns fortfarande, men den håller på att glida oss ur händerna. Det är tid nog att behandla alla kriser som kriser, och ta sitt ansvar för en framtid för jordens liv!

Fridays for Future Gävle

Liv Hanérus, Lars Igeland, Ella Odlander, Eva Amborn, Amanda Ericsson, Alma Andersson, Tuva Bergstad, Linnéa Reberg, Sara Remback, Olivia Ederström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel