Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Coronapandemin visar att Gävle måste ha en krisgrupp för livsmedelssäkerhet

Gävle måste omedelbart inrätta en kommunal krisgrupp för livsmedelssäkerhet, skriver Kari Littmarck-Sahlin och Eva Bladini-Amborn, Omställning Gävle.

Coronapandemin synliggör hur Sveriges låga självförsörjningsgrad av mat påverkar oss och kommer att påverka oss än mer, ju längre krisen pågår. Stängda gränser, minskade transporter till sjöss, i luften och på land, gör att vi inte kommer att kunna importera billig mat i samma mängd som tidigare. Några beredskapslager av mat finns inte heller.

Matförsörjningen i Sverige kommer att försämras snabbt. Det yttersta ansvaret för att tillgodose livsmedelsförsörjningen på lokal nivå åligger kommunen.

Vi anser att detta arbete måste sättas igång omedelbart.

Vid extraordinära händelser (coronapandemin), ska kommunen vidta de åtgärder som behövs för försörjningen av livsmedel till invånarna. Det står i Gävleborgs handlingsplan för livsmedelsstrategi 2018-2030.

Vi vill dessutom betona vikten av lokal förankring, såväl i krisgruppens sammansättning som i arbetet med att iscensätta åtgärder. Såväl egenföretagare, små och stora företag som civilsamhället måste vara engagerat för att möjliggöra den nödvändiga omställningen.

Vi anser att Gävle fortast möjligt tillämpar de åtgärder som föreslås i Gävleborgs handlingsplan för livsmedelsstrategi. Där står bland annat att mer mark kommer att behövas för odling, vi kan inte bygga vägar där mat kan odlas, där står även att marken ska odlas i mer balanserade odlingssystem tex ekologiskt.

För att få stöd för ökad livsmedelsproduktion i länet är det viktigt att invånarna har kunskap och förståelse för odlandets villkor. Vi har vant oss vid billig mat från låglöneländer och att lågavlönad arbetskraft planterar och skördar. Maten kommer att bli dyrare när vi producerar den själva.

Men att livsmedel produceras lokalt har många fördelar, arbetslösheten kan minskas då fler behöver arbeta med jordbruk, djurhållning och grönsaksodling. En annan fördel är att matsvinnet kommer att minska då vi alla kommer närmare den mat vi äter. När vi äter mer lokalt odlad mat och grönsaker och mindre kött så kommer folkhälsan att förbättras.

Koldioxidutsläppen kommer att minska då maten vi äter inte kommer att behöva transporteras kors och tvärs över jordklotet. På detta sätt kommer uppvärmningen av vår planet att minska och vi kan leva upp till Parisöverenskommelsen.

Vi kräver att Gävle kommun omedelbart inrättar en kommunal krisgrupp för livsmedelsförsörjning.

Kari Littmarck-Sahlin

Eva Bladini-Amborn

Omställning Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel