Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Då du känner röklukten har du den redan i dina egna luftvägar

På längre sikt är tobaksrökningens skadeverkningar och kostnader väl dokumenterade. Exempelvis visade en utredning av Institutet för Hälso- och sjukvårdsekonomi 2017 att rökning kostar samhället 31 miljarder och att cirka 14 400 personer dör i rökning varje år, skriver Astma- och Allergiföreningen.

Annons

Karin Bergkvists krönika 13/7 och Bawar Ismails ledare 30/6, speglar en stor del okunskap angående tobaksrökens påverkan och behöver därmed besvaras.

Karin skriver ”Här i Sverige är vi dåliga på att låta människor ta eget ansvar…” Det har under många år pågått insatser för rökfria utomhusmiljöer på frivillig väg. Människor har undanbett sig grannars och medresenärers rökning både vid restauranger, caféer, perronger, hållplatser, entréer och så vidare utan att bli respektfullt bemötta.

Snarare har de som bett om hänsyn själva fått flytta på sig och sina familjer, oavsett om det medfört att man fått lämna den mat eller det fika man beställt.

Hon skriver att detta är ”Ogenomtänkt och till största delen onödig lagstiftning…” Innan förbudet togs har utredningar, politiska debatter och diskussioner samt remissrundor genomförts. Vi tycker inte det kan ses som något ogenomtänkt hastverk utan tvärt om, som ett beslut grundat på kunskap, statistik och ansvarstagande.

Vi ser den utökade tobakslagen som en frihetsreform. Frihet att själva kunna avgöra om vi och våra barn ska utsättas för tobaksrök. Det är rimligt att ställa den majoritet som är ickerökare mot den minoritet som i dag röker samt att låta åsikter från de mest känsliga, barn, unga och lungsjuka väga mycket tungt.

Karin undrar också: ”Handlar det svenska rökförbudet verkligen om hälsa?” Människor med diagnoser som astma, SHR, KOL mm rapporterar om omedelbara sjukdomssymtom från luftvägarna vid kontakt med passiv rökning, ute såväl som inomhus.

På längre sikt är tobaksrökningens skadeverkningar och kostnader väl dokumenterade. Exempelvis visade en utredning av Institutet för Hälso- och sjukvårdsekonomi 2017 att rökning kostar samhället 31 miljarder och att cirka 14 400 personer dör i rökning varje år. Så svaret måste givetvis vara ja!

Hon tycker det vore ”Enkelt att säga till personen som blåser ut den sista röken då hen stiger på bussen ….” Blåser man ut det sista av röken i närheten av andra har man rimligen också rökt i den omedelbara närheten.

Då du känner röklukten har du den redan i dina egna luftvägar – oavsett om du får en direkt medicinsk reaktion eller inte. Vi måste var och en ha friheten att slippa detta.

Bawar Ismail skriver i sin ledare ”Det handlar om att företagarna själva ska få avgöra vad som är bäst för deras verksamheter och att ministrar inte har som uppgift att göra Sverige till världens tråkigaste land.”

Huvudfokus är tillgänglighet och hälsa hos befolkningen, inte företagens förutsättningar. Dock kan konstateras att företagare som var oroliga för rökförbudet inomhus på restauranger och krogar inte mist intäkter men fått friskare personal.

Vi är glada att politiker tagit ansvar och sagt ja till den utökade tobakslagen och ser fram emot att kunna möta vänner på uteserveringar, vänner som är känsliga och tidigare fått avstå möten. En positiv utveckling för landet Sverige, som ändå inte ligger i framkant gällande strategier för minskad tobaksrökning. Många länder har gått före och är ännu striktare för målet, ett tobaksfritt samhälle.

Frisk och skön höst, önskar

Astma- och Allergiförbundet

Mattias Grannas

ordförande region Mellannorrland

Eva-Iréne Hed

ordförande Västjämtland

Agnetha Danielsson

ordförande Jämtbygden

Anna-Karin Grannas

ordförande Sundsvall

Carina Käller

ordförande Örnsköldsvik

Ewa Björck

Norra Hälsingland

Wictoria Kastemyr

ordförande Ovanåker

Elisabeth Rydbäck

ordförande Gävle

Inger Svedvall

ordförande Sandviken

Maritha Sedvallson

förbundsordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel