Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dags att etablera ett hospice vid Gävle sjukhus

Liberalerna anser att etablerandet av ett hospice vid Gävle sjukhus i en separat byggnad inom sjukhusområdet ska ingå i Framtidsbygget. Själva poängen med Hospicevård är att den ska vara avskild från den ordinarie akutsjukvården och kunna erbjuda en rogivande, hemlik miljö, skriver Hasse Backman, Helena Englund och Peter Nordebo.

Hospicevård utvecklades i England och innebär vård i livets slutskede där symtomlindring och god livskvalitet för den sjuke och de anhörigas sätts i centrum. Det handlar om att ge individanpassad vård vid livets slut, en vård som skräddarsys efter den unika individens behov. I Gävleborg saknas i nuläget hospice.

Även om sjukhusens vårdavdelningar gör vad de kan för att ge döende och deras anhöriga en god vårdmiljö blir det ändå inte optimalt. Personalen hinner ge morfinsprutor men hinner inte alltid med att ta sig tid för att sitta ned hos patienten och samtala. Det behövs ett hospice i Gävleborg.

Hospice är en vårdform för svårt sjuka och döende människor baserad på respekt för personlig integritet, god omvårdnad och symtomlindring samt psykosocialt stöd för hela familjen. Ett kännetecken för hospicefilosofin är att den lyfter fram döendet som en naturlig del av livet, betonar patientens och familjens delaktighet, ger god symtomlindring och främjar den döendes och familjens livskvalitet.

Vårdformen präglas bland annat av en strävan efter fysiskt, psykiskt, socialt och andligt välbefinnande för den svårt sjuke och att den svårt sjuke får bästa möjliga smärt- och symtomlindring. Den sjuke och dennes anhöriga ges också psykologiskt stöd under sjukdomstiden och i sorgen.

Liberalerna anser att etablerandet av ett hospice vid Gävle sjukhus i en separat byggnad inom sjukhusområdet ska ingå i Framtidsbygget. Själva poängen med Hospicevård är att den ska vara avskild från den ordinarie akutsjukvården och kunna erbjuda en rogivande, hemlik miljö.

Region Gävleborg behöver samarbeta med kommunerna i länet för att etablera ett hospice. I Sverige finns i dag hospice som drivs privat, i stiftelseform eller i regioners regi. I Sundsvall drivs hospice av Stiftelsen Mellannorrlands hospice.

De två akutsjukhusen i Hudiksvall och Gävle ska moderniseras för att och ge bästa möjliga hälso- och sjukvård även i framtiden. Ett antal ny- och ombyggnationer ska göras vid sjukhusen. Dessa går under namnet Framtidsbygget.

En omfattande modernisering av sjukhusen kommer att genomföras. Byggnadsinvesteringen är på över fem miljarder kronor. Helt nya vårdbyggnader blir det på båda sjukhusen. Högre flexibilitet och bättre anpassning till den moderna sjukvården och framtidens teknikutveckling ska känneteckna de nya lokalerna.

Liberalerna vill att Region Gävleborg som en del av Framtidsbygget etablerar ett hospice vid Gävle sjukhus i en separat byggnad inom sjukhusområdet. Vi anser att investeringarna i Framtidsbygget skapar ett utmärkt tillfälle för att etablera ett hospice vid Gävle sjukhus. En fördel med placeringen av hospice inom sjukhusområdet är närheten till sjukhuset, bussar och Boulognerskogen.

Liberalerna Gävleborg

Hasse Backman

regionråd i opposition

Helena Englund

ledamot regionfullmäktige

Peter Nordebo

ledamot regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel