Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dags att införa fjärrundervisning i Sandviken!

I den bästa av världar kryllade Sverige av behöriga lärare, och alla kommuner vore rika. Det skulle finnas resurser att samtidigt driva visionär skolpolitik och landsbygdspolitik fylld av möjligheter till utveckling och reformer. Men så ser inte verkligheten ut, skriver Vänsterpartiet i Sandviken.

Sandviken har som många andra kommuner svårt att rekrytera behöriga lärare, och det blir allt tuffare ekonomiska förutsättningar för skolorna i kommunen. Dessutom har vi stora problem med att skolan är kraftigt segregerad och har svårt att leva upp till målet om en likvärdig skola för alla barn och unga, vilket vi måste komma till rätta med.

Utöver detta har vi nu en pandemi att kämpa mot, och ska se till att undervisning ändå kan bedrivas på ett säkert sätt.

Men i det som kan kännas som ett övermäktigt mörker finns det ändå ljusglimtar. Sandviken och övriga Sverige har varit tvungna att bedriva undervisning på distans, vilket vi dragit lärdomar av.

Glädjande nog har Skolverket kommit med nya regler för undervisning på distans från 1 juli 2021, vilket innebär att man släpper på många av de tidigare restriktionerna och gör det enklare att bedriva fjärr- och distansundervisning. Och nu måste Sandvikens kommun vara på hugget!

När vi tidigare tvingats till tuffa beslut utifrån svårigheten att rekrytera lärare och en allt tajtare ekonomisk kostym har det ofta kommit att drabba skolorna i de yttre kommundelarna och de elever som går där.

Till exempel tvingas högstadieeleverna i Österfärnebo att pendla alltför långa sträckor till skola i Sandviken, vilket i en förlängning riskerar att leda till sämre skolresultat och minskad lust att lära, utöver de påfrestningar det innebär för den enskilda ungdomen att flera timmar per dag pendla med allmän linjetrafik.

Därför har Vänsterpartiet den 21 januari lämnat ett initiativärende till Kunskapsnämnden i Sandviken, där vi vill att Kunskapsförvaltningen snarast utnyttjar de möjligheter till fjärrundervisning som det nya regelverket gör möjligt.

Rent konkret vill vi att högstadieeleverna i Österfärnebo redan från hösten ges möjlighet att delta i fjärrundervisning en eller ett par dagar per vecka i skolans befintliga lokaler i Österfärnebo.

Vi hoppas att både majoritetspartierna och oppositionen ställer sig bakom vårt förslag, och att vi så snart det är möjligt kan minska långpendlande för utsatta elever och utnyttja de nya möjligheterna till fjärrundervisning i Sandvikens kommun.

Vänsterpartiet Sandviken

Lillemor Mauritzdotter Nylén

kommunalråd i opposition

Margareth Söderlund

ledamot i kunskapsnämnden

Patric Nylén

ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel