Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dags att utvärdera Gävles kinesiska partnerskap

Fem år efter att Gävle kommun skickade bocken till Kina är det dags att utvärdera vad utbytet gav, menar Barbro Sollbe i en debattartikel.

Någonstans i skarven mellan besöksnäring, marknadsföring, näringsliv och kommunledning i Gävle väcktes en idé vid årsskiftet 2014-2015, när det stod klart för denna person (möjligen dåvarande turistchefen?) att 2015 skulle bli getens år i Kina: Nu skulle Gävle dansa med de stora elefanterna.

Redan hade Gävle ett partnerskap – det är något vänortslikande med oklar definition – i gång med staden Zhuhai på den kinesiska rivieran i söder. Zhuhai, liksom Gävle en tidigare fiskeby, är huvudort i en av Kinas speciella ekonomiska zoner med ytterst gynnsamma villkor för utländska investerare. Av 500 världsomspännande företag i denna kategori har 19 etablerat sig i staden, kan man läsa på nätet.

– Getens år! Och vår julbock brann inte i december. Grabbar, vi skickar den till Zhuhai för att slå på trummorna för Gävle!

Det kinesiska nyåret skulle börja i mitten av februari, så det var bråttom. En rutinerad bockbyggare och en rejäl hög med tunga bräder flögs till sydöstra Kina, och en bock uppfördes i en park centralt i Zhuhai. Utan halm. Den här skulle kläs med gula blommor – troligen konstgjorda, för hållbarhetens skull. En ytterst svårläst skylt på en träskiva angav på kinesiska och svenska att Gävle och Zhuhai varit systerstäder sedan 2010 och att denna bock ”symboliserar den okuvliga anda som återfinns hos folket”. (En anda som gärna hade förklarats eller exemplifierats även för Gävleborna.) Och representanter för vår kommun flög till Zhuhai med två kunniga tolkar från Gävle, ställde upp sig för fotografering och fick säkert höra högstämda tal och äta omfångsrika middagar. Ju fler rätter, desto tjusigare måltid i Kina.

Hallå, kommunalråd och berörda administratörer! Var inte blyga, berätta!

”Inte minst Hongkong visar att avtal med Kina inte är vatten värt.” Det skrev den fristående liberala skribenten Csaba Bene Perlenberg i sin krönika på Gefle Dagblads ledarsida 24 juli i år – med referens till Gävles partnerskap med Zhuhai. På Gävle kommuns hemsida hade han läst att 420 000 personer sett denna blombock – och att det var en av partnerskapets stora stoltheter.

Jag har varken hittat denna uppgift på hemsidan eller någon färsk siffra annorstädes på Zhuhais befolkning; den torde vara mellanstor med kinesiska mått, det vill säga på några miljoner. Inte heller har några andra resultat av partnerskapet redovisats för vår kommuns invånare.

Kanske en bråkdel av Zhuhais befolkning kan pricka in Sverige på en världskarta eller namnge landets huvudstad. Och kanske en handfull har något begrepp om ett partnerskap med en ort i detta avlägsna land. En av de kinesiska studenter som läste några år vid högskolan i Gävle berättade en gång att hon – till skillnad från merparten av de övriga – inte växt upp i en storstad utan i en by.

– En by. Fast den är förstås större än Gävle.

Säkert har bortemot en halv miljon kineser passerat den där blomstergeten, när de rört sig i parken. Förmodligen har några försökt läsa texten på skylten utan att bli så mycket klokare av den. Men visst kan man fråga sig om projektet var värt vad det kostade.

Nu, fem år senare, kan det vara dags för en summering och utvärdering. Är partnerskapet på samma livlighetsnivå i dag, vad har det givit hittills och vilka är Gävle kommuns planer för det? Medan Kina sätter allt hårdare press på Hongkong. Och sneglar mot Taiwan.

Hallå, kommunalråd och berörda administratörer! Var inte blyga, berätta!

Barbro Sollbe

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel