Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dålig trygghet för arbetare i "gigjobb"

Verdandi och LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg arbetar tillsammans för att människor som är sjuka eller av andra skäl har svårt att fullgöra ett jobb får hjälp tillbaka till arbetsmarknaden. I det arbetet finns ett stöd i arbetsgivarens rehabiliteringsansvar. Men i gigekonomin finns ingen att ställa till svars, skriver Mats Eriksson och Birgitta Öberg.

I Sverige finns en uppsjö av appar och tjänster, som på olika sätt förmedlar tillfälliga jobb, jobb utan fasta anställningar, så kallade gigjobb. En del talar med värme om gigekonomin och om friheten som det innebär att slippa vara anställd.

Vi menar att den här typen av arbete skapar en ny slags underklass, de som i den nya ekonomin kallas ”giggare”. De här jobben utmanar förstås den svenska arbetsrätten – och också välfärden.

Man kan med rätta fråga sig: Vad hände med åttatimmarsdagen? Sådana futtiga frågor har man inte råd att ställa i den nya ekonomin. Här utnyttjas människor som förväntas ställa upp så fort ett företag visslar. Vinsterna går till företagen medan alla risker ligger hos arbetarna.

Här finns ingen anställningstrygghet och om något oförutsett inträffar får du klara dig bäst du kan. Enligt flera undersökningar är det så många som en femtedel av arbetskraften i Sverige som idag arbetar utan trygga anställningsförhållanden. Det betyder att de inte kan räkna med någon tjänstepension och att de inte har en arbetsgivare de kan ställa krav på förutom betalningen för själva giget.

Verdandi och LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg arbetar tillsammans för att människor som är sjuka eller av andra skäl har svårt att fullgöra ett jobb får hjälp tillbaka till arbetsmarknaden. I det arbetet finns ett stöd i arbetsgivarens rehabiliteringsansvar. Men i gigekonomin finns ingen att ställa till svars. Den som blir långtidssjukskriven eller har beroendeproblem får skylla sig själv.

Den som däremot har en fast anställning har ett starkt skydd. På arbetsplatsen finns oftast en fackklubb och ett skyddsombud som har till uppgift att stödja medlemmarna.

LO och Verdandi har genomfört en utbildning som syftar till att utbilda resurspersoner som fackligt förtroendevalda kan vända sig till med frågor som rör skadligt bruk på arbetsplatsen. På det sättet stärker vi arbetet för att rehabilitering och mänskligt stöd sätts in när människor drabbas av beroendesjukdomar.

Men vi märker att klimatet på arbetsmarknaden har hårdnat. Därför förstärker vi vårt samarbete. Vi ställer politiska krav på förändring. Försämra inte anställningstryggheten! Låt inte företagens önskan att slippa ta ansvar gå före kraven på rimliga anställningsvillkor.

Och vi vet att ensam inte är stark. Vårt samarbete är därför också en uppmaning: Organisera dig! Den dag det är du som behöver hjälp lovar vi andra att vi ställer upp.

Mats Eriksson

ordförande LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg

Birgitta Öberg

ordförande Verdandi Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel