Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Därför har M tappat greppet i kollektivtrafiken

Jag har uppenbarligen trampat på en öm tå när jag befarar att Moderaterna Gävleborg har förlorat greppet i kollektivtrafiken. Men det kan inte hjälpas, allmänheten har rätt att få veta hur det ligger till. Moderaternas brist på konsekvens och ansvarstagande i kollektivtrafiken måste nu upp till ytan, skriver Jan Lahenkorva, S.

I syfte att undersöka för- och nackdelar med att driva kollektivtrafiken i egen regi har Hållbarhetsnämnden alltså beslutat att utreda frågan. En utredning genomförs därför att nämnden vill fördjupa kunskap och förståelse.

Det tycker jag är ett seriöst och prestigelöst sätt att hantera frågan, helt enkelt därför att jag (och skulle jag tro andra ledamöter) inte har all kunskap på förhand.

Den handlingslinjen kan M inte acceptera därför att det är, som man upprepar gång efter gång, dels ”socialism”, dels för att man på förhand redan vet att egen regi kommer att vara sämre.

M får ursäkta, men i avsaknad av egen spåkula föredrar jag att basera mina beslut om samhällsviktig verksamhet på ett gediget kunskapsunderlag framtaget av experter på X-trafik.

Av mindre betydelse och alltså inte så allvarligt som nonchalansen inför sakliga beslutsunderlag, men lika fullt avslöjande nog om den moderata inkonsekvensen, vill jag påpeka att M avser överföra Larmcentralen 112 i egen regi om man får chansen. Var det någon som sa socialism?

För närvarande råder som synes full intern oreda i M avseende kollektivtrafiken. Politiken är inkonsekvent. Inställningen till beslutsfattande baserat på gedigna sakunderlag bristfällig.

Budskapsgivningen till allmänheten sker med glosor som ”socialism” och ”socialistiskt experiment”. Och till stöd för sin argumentation hänvisar M till Margaret Thatcher (1925-2013)! Det imponerar inte så mycket.

En rejäl, konsekvent och i sak kritisk opposition har en viktig funktion att fylla. M har bestämt sig för att inte ta den rollen. Så mycket har den här debatten i alla fall visat.

Jan Lahenkorva, S

regionråd

Fotnot: Med detta inlägg är den här replikväxlingen avslutad.

Debattred.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel