Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Därför tycker vi att statsbidraget ska skickas tillbaka

På kommunstyrelsens möte den 17/9 tog man beslut om hur man ska använda ett statligt bidrag på 11,1 miljoner kronor. Ett bidrag som endast gäller för, och endast får användas nu i år, 2019.

Man kan tycka att det inte är så långt kvar av året då vi redan gått in i det sista kvartalet, men det anser inte statens givare. Å andra sidan så är det mycket mer tid att arbeta på i år då detta bidrag förra året kom till kommunen först i november.

En rödgrön majoritet samt samtliga oppositionspartier har i dagarna suttit och funderat på vad man vill göra för pengarna. Utredning, konsekvens och fakta blir sekundärt med denna tidsrymd.

Statlig styrning som pekar på vad pengarna ska användas till snävar dessutom upp användningsområdet som gör att pengarna inte får den goda effekt eller det resultat man skulle önska då de inte kan användas där vi verkligen behöver resurser.

Gävle kommun är inte ensam om detta utan tillsammans med ett trettiotal kommuner i Sverige ska nästan en halv miljard förbrukas bara i år, pengar som behövs till annat.

Vi kristdemokrater tycker att det är ett oetiskt och omoraliskt att regeringen fördelar skattepengar på detta dysfunktionella sätt. I en tid då många kommuner behöver resurser till annat tvingar regeringen sina ideologiska satsningar på kommunerna och i värsta fall måste även resurser omlokaliseras från verkliga behovsområden för att ta hand om detta.

I Gävle är prognosen för välfärdsnämnderna ett underskott på över 100 miljoner kronor. Önskvärt vore då att åtminstone kunna lägga dessa pengar i detta enorma hål.

Vi kristdemokrater valde därför att föreslå att endast använda en del av dessa pengar till behovsområden där vi hinner hantera dem. Det gäller satsning i missbruksvård, satsningar på barn och ungas psykiska hälsa och satsningar på arbetet med barnkonventionen som blir lag i Sverige år 2020.

Resterande belopp på nästan tio miljoner skattepengar anser vi skulle göra mer nytta till att korta vårdköerna, skapa trygghet och säkerhet, eller till att stärka äldres ekonomi. Därför kände vi oss tvingade till att yrka på att skicka tillbaka dem.

Vi betackar oss för dysfunktionella statsbidrag på några miljoner kronor till Gävle kommun som saknar verklighetsförankring då vi vet att det handlar om milljard belopp för Sverige som kan göra verklig skillnad, även för oss i vår kommun.

Jan Myléus, KD

kommunalråd i opposition

Jan-Eric Andersson, KD

ledamot i kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel