Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: De mänskliga rättigheterna är utsatta för en omfattande attack

De mänskliga rättigheterna betyder ingenting om inte de försvaras. Varje dag. Den så kallade Flyktingkonventionen tappar sin betydelse och kraft när människor på flykt omnämns vara migranter i stället för skyddsbehövande flyktingar, skriver Lotta Lagnander, V.

Sedan 1 juli 2016 har vi haft en tillfällig utlänningslag. Regeringen har tillsatt en migrationspolitisk kommitté med representanter från samtliga riksdagspartiet och deras förslag på en ny lagstiftning kommer att presenteras i augusti.

Redan vet vi att det kommer att ske en kraftig förändring av den svenska asyl- och migrationsrätten till det sämre. De mänskliga rättigheterna är utsatta för en omfattande attack.

Samtliga politiska partier utom Vänsterpartiet, och möjligen Miljöpartiet, tävlar med varandra om att på olika sätt begränsa möjligheten att kunna ansöka om asyl, att få skydd och att kunna återförenas med sina familjemedlemmar.

Sverige har skrivit under samtliga de internationella konventioner som förknippas med de mänskliga rättigheterna. Det är därför helt obegripligt att det finns en majoritet bland de politiska partierna som vill införa en lagstiftning som går stick i stäv med dessa internationella konventioner.

De mänskliga rättigheterna betyder ingenting om inte de försvaras. Varje dag. Den så kallade Flyktingkonventionen tappar sin betydelse och kraft när människor på flykt omnämns vara migranter i stället för skyddsbehövande flyktingar. Det är inte längre tal om hjälp, skydd och stöd utan de som tvingas lämna sina länder ska göra rätt för sig. Det finns ett osunt krav på tacksamhet i hela debatten.

I Sverige har vi under en lång period varit bottnade i solidaritet och rättvisa. Vi arbetar med värdegrunder i skola och arbetsliv som talar om allas lika värde. Vi har betonat vikten av individens makt över sina egna liv.

Det är olustigt och osmakligt att detta inte längre ska gälla alla. En del ska stängas ute. Barn ska skiljas från föräldrar. Att de mänskliga rättigheterna medvetet urholkas på sätt som nu sker är fullständigt oacceptabelt och ovärdigt Sverige.

Lotta Lagnander

Vänsterpartiet Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel