Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: De verkar inte förstå vad de föreslår om en fossilfri värld

Vad innebär en fossilfri värld? Vad menar alla dessa som med en auktoritär stämma, såsom kändisar, tv-meteorologer eller statliga bolag, försöker hävda det ska vara en fossilfri värld inom 10 år, 30 år eller en generation? För de själva verkar inte förstå vad de faktiskt föreslår! skriver Stig Mörtman, M.

Annons

Energibehovet kommer att öka, i takt med att levnadsstandarden runt om i världen ökar. IEA (International Energy Agency) räknar med en årlig ökning om 1,25 procent till 2040. Men från ett socialistiskt perspektiv kanske levnadsstandarden borde minska, för socialismen går väl ut på att alla solidariskt ska ha det lika illa?

Hur stort är då energibehovet? I BPs årliga energi sammanställning (Statistical Review of World Energy) kan man läsa om energianvändningen i världen. 2018 var världens konsumtion av fossila bränslen 11 744 Mtoe. (Mtoe är miljoner ton oljeekvivalenter. Det motsvarar energin när en miljon ton råolja förbränns.)

Med den ökning som IEA ser framåt skulle energibehovet år 2050 bli drygt 16 000 Mtoe. Det är alltså så mycket energi som behöver ersättas och då det bara är drygt 11 000 dagar kvar till år 2050 borde det i så fall gjorts ganska mycket!

Med en liten räkneövning ser man lätt att för att klara en sådan omställning behöver det i dag startas drygt 1,5 st Forsmark 3-kärnkraftverk (cirka 1,2 GW) och sedan varje dag fram tills 2050.

Skulle man i stället skulle använda vindsnurror behöver det startas 560 (a 3,5 MW) vindkraftverk varje dag i 30 år. Och då ger de ändå bara energi när det blåser.

Om det ska vara fossilfritt inom tio år, som vissa partier hävdar, skulle det idag behöva startasfyra Forsmark 3-kärnkraftverk eller 1 400 vindsnurror och varje dag fram till 2030.

Det verkar inte vara en särskilt smart eller ekonomiskt hållbar lösning, allra helst på något som kanske inte är något problem, för verkligheten har ännu inte gjort som klimatmodellerna säger. För att täcka framtidens behov av energi behöver det satsas på utveckling av ny kärnkraftsteknik – inte avveckling.

Det hela liknar mer och mer uppfinnaren från Sundbyberg i tv-serien Lorry: "Tänkte inte på det!" 

Stig Mörtman, M

Ockelbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel