Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Den fria konsten är viktig för demokratin

Det är också oerhört angeläget att policyn hålls fri från försök att politiskt styra vilken typ av konst som får synas i det offentliga rummet, skriver Miljöpartiet Gävle.

Vi i Miljöpartiet ser med stor oro på samtida inskränkningar inom konst och kultur. I Gävle har den offentliga konsten upprört, till exempel när Moderaterna avsåg att flytta ”Priapos trädgård”.

Nu har de haft makten, men konstverket står kvar och ska underhållas. Det är vi glada för.

Gävlemoderaterna höll även på att rasera hela fristadssystemet då de överklagade kommunfullmäktiges beslut att Gävle, enligt MP:s motion, skulle bli världens första fristad för en förföljd bildkonstnär. Kammarrätten gav oss lyckligtvis rätt så vi kan nu erbjuda en trygg miljö för skapande och belysa den för vår demokrati så viktiga yttrandefriheten.

Gävles offentliga konst har nyligen uppmärksammats då en policy för denna har tagits fram. Förslaget innehåller rutiner för underhåll, köp och donationer av konst samt direktiv styrda av upphovsrättslagen om vi önskar ändra, destruera eller flytta något av våra konstverk.

Allt detta är viktigt. Fonder och enprocentregeln har möjliggjort stora investeringar i skulpturer och annan offentlig konst vilket gett oss en framträdande position i Sverige på området. Den positionen bör värnas och den vård- och underhållsplan som just har sammanställts är viktig. Den offentliga konsten äger vi tillsammans och har ett gemensamt ansvar att vårda.

Det är också oerhört angeläget att policyn hålls fri från försök att politiskt styra vilken typ av konst som får synas i det offentliga rummet.

Här är SD som bekant av fundamentalt motsatt åsikt. SD anser att den offentliga konsten ska ”smälta in i miljön och inte väcka anstöt hos människor”, vilket de definierar som ”miljömässig hållbarhet” [sic] och därmed ger ny innebörd åt ett väletablerat begrepp.

När SD på detta sätt omformar språket försvåras kommunikationen och det är beklämmande att Mattias Eriksson Falk i fullmäktige menade att SD ska tackas då de definierar ”miljömässig hållbarhet” åt oss.

Den kulturpolitik som SD företräder, och som de tillsammans med M och KD fått genomslag för i Sölvesborg, är väsensskild från det svenska toleranta samhället med fokus på yttrandefrihet och demokrati. Ett samhälle som har utvecklats tack vare en stor öppenhet inför nya idéer och en tradition av att delta i olika internationella utbyten.

När den fria konsten hotas står vi inför ett inskränkande av yttrandefriheten. Därför är det så oerhört viktigt att försvara ett tolerant samhälle där människors olika tankar och olika sätt att uttrycka dessa tankar får ta plats i det offentliga. Så får vi en välfungerande demokrati.

Miljöpartiet Gävle

Helene Börjesson

ordförande i Kultur- och fritidsnämnden,

Kiki Larsson

ersättare i Kultur- och fritidsnämnden

Ylva Bandmann

vice ordförande Länsmuseet Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel