Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Den offentliga konsten i Gävle behöver inte några ambitionssänkningar

Vi ser nu fram emot ett nytt förslag på policy så snart det bara är möjligt utan ambitionssänkningar men med vårt förslag om att säkra framtida underhåll, skriver Martina Kyngäs och Jan Myléus, KD.

I förra veckan presenterade majoriteten sitt förslag till ny policy för den offentliga konsten och SD presenterade likväl ett förslag. Båda innehållande samma ambitionssänkningar kring finansieringen. Något som vi kristdemokrater inte kunde ställa oss bakom utan presenterade i stället en högre ambition med nya möjligheter att finansiera underhållet av den befintliga konst som finns i det offentliga rummet.

Så sent som hösten 2018 lyckades vi även på samma linje tillsätta extra medel för underhåll till de mest behövande konstverken efter att S- och MP-ledningen 2015 flyttat ansvaret för underhåll utan pengar till Kultur och Fritid.

Majoriteten och SD föreslog kommunfullmäktige att höja golvet för möjlig finansiering av offentlig konst genom enprocentsregeln. Golvet skulle enligt deras förslag höjas från fem miljoner kronor till att tillämpas på projekt större än tio miljoner kronor. Med motiveringen att det är svårt att genomföra uppdraget med en procent av fem miljoner.

För oss kristdemokrater är det viktigt att förvalta Gävles kulturskatt därför ser vi nu även chansen att samtidigt säkra framtida underhåll något som allt för länge eftersatts. Därför föreslog vi i stället att golvet för eprocentsregeln ligger kvar på fem miljoner kr men att de medel som genom enprocentsregeln genereras av byggprojekt i spannet fem-tio miljoner kronor i stället avsätts för underhåll av den befintliga offentliga konsten i Gävle kommun.

Vi är mycket glada att en majoritet i fullmäktige med bakgrund av vårt förslag inte valde att rösta igenom ambitionssänkningen som låg på bordet utan i stället röstade på återremiss av policyn för offentlig konst i Gävle kommun.

Vi ser nu fram emot ett nytt förslag på policy så snart det bara är möjligt utan ambitionssänkningar men med vårt förslag om att säkra framtida underhåll.

Martina Kyngäs, KD

gruppledare samt tidigare ordförande i kultur och fritidsnämnden

Jan Myléus, KD

kommunalråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel