Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Den sämre rankningen har vi ett gemensamt ansvar för

En lögn blir inte mer sann enbart genom att upprepa den. Jag håller med om att den kraftigt försämrade placeringen är mycket olycklig men det är en placering vi gemensamt delar ansvaret för, skriver Helene Åkerlind, L.

Replik till William Elofsson och Jan Myléus: Den enkätstudie som Svenskt Näringslivs ranking baseras på genomfördes under januari till mars i år och visar hur Gävles företagare upplevde företagsklimatet under föregående år.

Som ni vet hade det nuvarande majoritetsstyret ännu inte tillträtt 2018 utan dessa frågor låg då på forna Alliansens bord. Detta innebär att det kraftigt försämrade företagsklimatet i själva verket är ett betyg på den näringslivspolitik som vi i Alliansstyret förde.

Vi behöver alla därför vara mycket självkritiska till dagens placering och kanske än mer behöver Moderaterna rannsaka sig själva, ni som i själva verket hade ordförandeskapet i dåvarande Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden. Ur mitt perspektiv är det dags att ni, liksom jag, faktiskt tar ansvar för den politik som förts i det tidigare styret.

Under 2018 års forna Alliansstyre genomfördes aldrig den externa serviceutbildning som ni nu förespråkar – det återinför vi nu tillsammans i majoriteten.

I tre års tid kämpade dessutom Liberalerna för att få till en skrivning i kommunplanen gällande en utredning om vilka områden och i vilken omfattning vår kommunkoncern konkurrerar med det lokala näringslivet. Varje år tvingades vi tyvärr backa då stödet från både Moderaterna och Kristdemokraterna uteblev. Att samtliga fyra Allianspartier skulle ge varje fråga vi lyfte in i politiken sitt stöd, det följde vårt samarbetsavtal, något som jag och liberalerna fick förhålla oss till.

Det stöd och den gemensamma strävan som Liberalerna upplever i samarbetet med C, MP och S utgör en mycket stabil grund i arbetet mot att kraftigt förbättra vårt företagsklimat. Vi ser mycket allvarligt på den placering som Svenskt Näringsliv presenterat men arbetet med att påtagligt förbättra företagsklimatet är ett av våra fem mest prioriterade mål inom ramen för det överenskomna 100-punktsprogrammet.

Vi kommer framöver att arbeta mer branschinriktat, förbättra våra upphandlingar och inköp för att nå fler lokala goda affärer. Vi kommer också att fortsätta besöka fler företag och jobba för en mer kvalitativ dialog där vi lyssnar in våra företagares behov för att möta dessa på ett bättre sätt.

Med facit i hand så kan ingen bli överraskad över att Gävle kommun under Alliansledningen tappat kraftigt i rankingen gällande företagsklimatet, vilket jag är den första att beklaga.

Låt oss nu ta lärdom och dra erfarenhet från det som varit. Låt oss ödmjukt erkänna att det inte gick så bra, sätta fokus på det hårda arbete vi har framför oss och tillsammans arbeta för att påtagligt förbättra företagsklimatet i hela vår kommun.

Helene Åkerlind, L

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel