Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Den svenska modellen levererar

Den svenska modellen levererar. Det har inte minst den situation vi är i just nu visat. Parterna förhandlar, skriver på avtal om korttidspermitteringar och gör vad de kan för att hitta smarta lösningar som passar i de olika branscherna, skriver regionstyrelsen för Byggnads Gävle Dala.

Naturligtvis ska vi uthärda pandemin innan vi drar några slutsatser, men redan nu kan vi se att den stora spridningen på våra äldreboenden härrör till de usla anställningsförhållanden som råder. Människor som tvingas gå till jobbet fastän de är sjuka, mängder av timvikarier som behöver timmar för att få en lön så de kan betala räkningar.

Att i det läget tvinga fram ytterligare försämringar i anställningstryggheten är inget annat än huvudlöst.

En försämring av LAS skulle dessutom kraftigt förändra styrkebalansen mellan parterna till arbetsgivarnas stora fördel. Redan idag hamnar Sverige på plats 27 av 40 i OECDs ranking över anställningstrygghet. Ska vi verkligen sikta på att hamna ännu lägre?

Januariavtalet var nödvändigt för att överhuvudtaget få till en regering och det är knappast någon hemlighet att alternativet med M, KD och SD redan hade genomfört försämringar i LAS, troligtvis ännu större än vad denna utredning presenterar.

C och L var med och tog ansvar för att få till en regering i och med Januariöverenskommelsen. Ett av deras krav är att utreda LAS och det är en viktig ideologisk ståndpunkt för dem, men nu är det dags för samma partier att släppa den ideologiska hållningen och inse att den partsmodellen vi har i Sverige fungerar.

När vi som styrelseledamöter pratar med våra respektive arbetsgivare så har inte de några problem med nuvarande LAS-regler, tvärtom de lyfter precis det som beskrivs ovan.

Trygga människor utför ett bättre arbete och det vinner hela samhället på.

Regionstyrelsen Byggnads Gävle Dala

Roger Hellström, Stefan Westberg, Sofie Törnblom, Jonny Bengts, Henrik Samdahl, Viktor Wennberg, Daniel Palm, Peter Tägt, Anders Axelsson, Lars Jonsson, Lotta Sjölander, Jan Jespersen, Mikael Johansson, Kim Söderström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel