Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det är dags att ta omställningen på allvar!

Problemen hopar sig för vår globala civilisation, med en skadad miljö som inte mäktar med ökande utsläpp och en tilltagande ekonomisk kris som följd. Utöver detta har vi drabbats av en coronapandemi med svåröverblickbara konsekvenser, skriver styrelsen för Omställningsnätverket.

Många ropar på kraftfulla åtgärder för att upprätthålla business as usual. Men vi blir allt fler som inser att vi måste bryta med ett system som lurar människan att tro att evig tillväxt är möjlig, och som bidrar till att föröda livsförutsättningarna på jorden.

Det är nu vi har vår chans att ställa om på allvar. Men för att utveckla hållbara samhällen som främjar demokrati och tillit och som lär oss leva inom planetens ramar måste vi bygga underifrån. Gör vi inte det kommer vi oundvikligen att misslyckas.

När vi går in i ett krisläge ser vi om vårt eget hus – och avskärmar oss. Det är egentligen en ovana, men en nödvändighet i en tid som denna. Men om vi samtidigt låter vår solidariska och samarbetsvilliga natur komma fram kan vi lösa vilka problem som helst. Vi vet att människor är kreativa och vill vara delaktiga.

Det handlar därför om att skapa förståelse för att lösningar kan se ut på olika sätt enligt principen om lokal självorganisering. Dessutom måste vi sträva efter balans i samhället där alla människor får bidra med sina gåvor – och får hjälp att tillgodose sina behov.

För att maximera dessa möjligheter är en av de viktigaste uppgifterna i detta läge att införa ekonomisk grundtrygghet som omedelbart kommer alla till del. Vi är övertygade om att den globala kris vi nu befinner oss i har goda förutsättningar att bli det avstamp som behövs för att på allvar genomföra den samhällsomställning som är nödvändig. Men då krävs medvetna och modiga beslut.

Vi måste skapa aktivt hopp om att en annan värld är möjlig. Det gör vi bäst genom att agera i den riktning vi vill se förverkligad. För att sprida ett aktivt hopp menar vi att samtliga räddningsåtgärder som riktas till företag, kommuner och myndigheter borde villkoras för att påskynda omställningen till ett resilient samhälle och att betydande medel borde avsättas till lokala omställningsfonder – vi ska ställa om och inte tillbaka.

Det är när vi bygger robusta lokalsamhällen som främjar demokratiutveckling och sociala kontakter, främjar småskalig lokal ekologisk matproduktion och därigenom ökar den lokala självförsörjningsgraden, som vi skapar resiliens. Och det handlar inte om att avskärma och isolera sig. Världen består av många små lokala samhällen, som när de stärks, tillsammans kan bidra till den förändring som är nödvändig att genomföra. En förändring som omställningsrörelsen redan påbörjat och som vi nu vill bjuda in fler att delta i.

Styrelsen i Omställningsnätverket

David Bennett, ordförande, Härnösand, Arci Pasanen, Göteborg, Robert Hall, Suderbyn Visby, Mira Gartz, Blackeberg, Martin Hedberg, Nacka, Vera Telemo, Fengersfors, Peo Eriksson, Östersund, Liselotte Abel, Sörby Falkenberg, Maxim Vlasov, Umeå, Nicklas Adamsson, Katrineholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel