Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det är en milstolpe så rädda studenten!

Att få en gymnasieexamen i handen men inte få välja studentklänning eller ha användning av den nya kostymen på utspringet. Att inte ha nytta av sin studentmössa eller få hela håret blött av folköl är en sorg, skriver Moderat skolungdom och Moderata ungdomsförbundet.

När vi inte stängt ned resten av samhället ännu, varför ska vi då börja med att stänga ned studentfirandet som ligger hyfsat långt fram i tiden? Ingen vet hur smittspridningen ser ut i juni ännu, men ändå väljer många kommuner att långt innan ställa in den händelse som unga människor väntat på i åratal.

Studentfirandet är en milstolpe, som ofta är det som motiverar oss gymnasieelever till att orka sträva efter goda resultat läsår efter läsår. Studentfirandet är ett kvitto på att du har gjort någonting riktigt bra, och att du nu är välkommen ut i vuxenlivet. Att ställa in studenten är inget annat än att fälla krokben för årets avgångsklasser och låta dem snubbla rakt på målsnöret.

För er beslutsfattare är det bara en student i mängden, men för gymnasieeleverna med examensår 2020 är det just deras student det handlar om. Den där saken man bara upplever en gång i livet.

Det finns flera saker man kan göra för att rädda studenten 2020. Vi hoppas att beslutsfattare runt om i landet tänker på dessa alternativ. Från Moderat skolungdoms sida vill vi därför lyfta:

1. Skjut upp studenten – ställ inte in.

2. Ha olika tid och plats för utspring – då håller det sig under 50 personer.

3. Ställ inte in ännu utan avvakta tills det är dags och vi vet hur det utvecklar sig.

4. Låt anhöriga vara med på länk.

Vi uppmanar er beslutsfattare att prata med de berörda skolorna och eleverna innan ni bestämmer er för att ställa in studentfirandet helt och hållet i er kommun. Vi garanterar er att eleverna redan är införstådda med att det inte kan bli ett traditionellt firande på tidigare planerad dag, men låt det inte stanna där.

Det minsta ni politiker kan göra för de elever som genomgått 13 år i svensk skola är att åtminstone försöka hitta nya sätt att fira. Våga tänka nytt, men kasta inte in handduken och krossa drömmar innan ni har tittat på alla alternativ.

Vår uppmaning är, tänk tillbaka på er egen studentdag och försök ge avgångsklasserna år 2020 en likvärdig student. Även om studentdagen i stället sker i augusti.

Att ställa in studenten är inte vilket byråkratiskt beslut som helst, utan det berör människor som längtat efter just detta event i åratal. Beslutsfattare; försök att se människan, studenten, före systemet.

Moderat skolungdom

Moderata ungdomsförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel