Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det är fel att förhindra fritt vårdval för psykiatrisk vård

När patienterna inte kan få en tid hos regionens egna mottagningar söker de sig någonstans där de kan få hjälp. Lösningen är inte att stoppa dem från att fritt välja var de vill söka vård, lösningen måste vara att se till att få ner kötiden, skriver Peter Nordebo, L.

Region Gävleborg är i färd med att införa remisstvång för patienter som söker psykiatrisk vård utanför regionens egen verksamhet. Enligt uppgift innebär förslaget att den som tror sig ha ADHD, eller någon annan neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, inte längre ska få söka sig till en alternativ vårdgivare utan att regionen remitterat patienten.

I diskussionen har två skäl framförts. Dels anser företrädare för regionen att det är dålig kvalitet på de utredningar som utförs av andra vårdgivare än regionen, dels drabbas regionen av kostnader när vi skattebetalare ska betala för dessa utredningar.

Den egentliga anledningen till att situationen är besvärlig för Region Gävleborg är att vårdköerna inom psykiatrin blivit för långa. När patienterna inte kan få en tid hos regionens egna mottagningar söker de sig någonstans där de kan få hjälp. Lösningen är inte att stoppa dem från att fritt välja var de vill söka vård, lösningen måste vara att se till att få ner kötiden.

Vårdens kvalitet måste hanteras i annan ordning. Det finns tillsynsmyndigheter med ansvar för att se till att upprätthålla den medicinska kvaliteten i all vård, vare sig den utförs i regionens eller någon annans regi.

Påståenden om att människor ”köper sig” diagnoser genom privata vårdgivare är djupt kränkande. Både för patienten och vårdgivarna. De barn, unga och vuxna som står i kö till psykiatrin inom länet har sökt hjälp med problem som för dem är allvarliga. De måste respekteras och deras behov tillgodoses så snart det är möjligt.

Att avskaffa det fria vårdvalet för dessa patienter är helt fel väg. Konsekvensen blir ett ökat tryck på regionens egen psykiatri och ännu längre väntetider! Och man kan undra vilket som blir nästa steg när regionledningen upptäckt att det går att spara pengar genom att förbjuda patienterna att söka hjälp på annat håll när regionens resurser inte räcker till...

Peter Nordebo, L

Mer läsning: Kritik mot stopp för fritt vårdval vid ADHD: "Orimligt tvinga in barn i regionens långa vårdkö"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel