Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det är inte rimligt att det privata näringslivet möter en osund kommunal konkurrens

Otaliga är de berättelser som finns från entreprenörer i Gävle som har velat investera i vår kommun men som har mötts av ett massivt motstånd från såväl kommunpolitiker som tjänstemän, skriver Pekka Seitola och Lars Beckman, M.

Nyligen presenterade Svenskt Näringsliv den årliga rankningen över företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Gävle kommun hamnar på en icke smickrande 279 plats vilket är ett bottenrekord för Gävle. Rankningen bygger på mjuka värden genom att enkätsvar från företagen jämförs mellan olika kommuner och statistiska resultat.

På frågan om tjänstemäns attityd till företagande hamnar Gävle kommun på plats 286 och på frågan om kommunpolitikerns attityd till företagande blir det ännu sämre – plats 287 av 290 kommuner i Sverige. Frågan konkurrens från kommunen ger Gävle kommun platsen 285 av 290 kommuner på samma rankninglista.

Otaliga är de berättelser som finns från entreprenörer i Gävle som har velat investera i vår kommun men som har mötts av ett massivt motstånd från såväl kommunpolitiker som tjänstemän.

Vi menar att man måste vara tydliga i rollfördelningen mellan den offentliga sektorn – Gävle kommun i det här fallet – och den privata företagsamheten och invånarna. Gävle kommun ska sätta upp spelreglerna och möjliggöra för den privata företagsamheten - inte förhindra försvåra eller jävlas. Då får man det företagsklimat som man förtjänar.

Med den ena handen skriver företrädarna för Gävle kommuns politiska ledning att man nu kraftsamlar för ett bra företagsklimat medan andra delar av företrädare för den politiska ledningen agerar för motsatsen.

Per-Åke Fredriksson, L, och Niklas Nygren, S, borde prova att lämna stadshuset ett par dagar och besöka och samtala med företagare som vill investera i Gävle kommun men som motarbetas aktivt av kommunen.

Vi vet att det finns entreprenörer som vill investera i Norrsundet men som har mötts av beskedet att det finns vatten för max 100 personer till innan utbyggnad och att tidpunkten för utbyggnad är okänd.

I den ena debattartikeln påstår L och S vidare att det är olagligt att bygga i ytterområden för det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna men helt plötsligt är det inte mot allbolagen att bygga i samma ytterområden i nästa debattartikel. Vi är naturligtvis glada för det sista beskedet att allmännyttan kan och ska bygga i ytterområdena i Gävle kommun och att det inte är olagligt och delar f.ö. den uppfattningen.

Frågan om hur de kommunala bolagen agerar är en fråga för ägarna. Det är kommunledningen C, L, MP och S som till fullmäktige ska lägga fram ägardirektiv. Vill man ha ett bättre företagsklimat så måste man förstå att de kommunala bolagens agerande är en viktig del av företagsklimat.

Det är inte rimligt eller önskvärt att det privata näringslivet får möta en osund kommunal konkurrens från Gävle kommun och dess olika kommunala bolag.

Vi menar att Gävle kommun skulle få en betydligt bättre bostadsmarknad om man frigjorde de resurser som finns från det privata näringslivet som vill investera. Vi vill se en mångfald av en omfattande bebyggelse av småhus, bostadsrätter och hyreslägenheter från många olika aktörer som ska lockas till Gävle kommun att investera och vara verksam i tillsammans med vårt befintliga näringsliv och företagsamhet. Det Gävle kommun ska göra är att möjliggöra med detaljplaner och infrastruktur.

Det är bara L, C, MP och S som kan vara nöjda med att Gävle kommun rankas på plats 279 av 290 kommuner och debattartiklar i lokaltidningarna kommer inte att göra skillnad – utan det är praktisk handling som kommer att göra skillnaden. Handling går före ord!

Pekka Seitola, M

ledamot av kommunfullmäktige och entreprenör

Lars Beckman, M

riksdagsledamot Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel