Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det är nödvändigt att Gävle kommun ser över bilaga J och blir en attraktiv arbetsgivare

Nu är det dags för Gävle kommun att visa sig vara den attraktiva arbetsgivare som de säger sig vilja vara, skriver Kjell Stenvall och Eva-Lena Larsson.

För oss som arbetar som habiliterare inom boende- och stöd enligt LSS i Gävle kommun finns det en bilaga till det centrala kollektivavtalet med kommuner och landsting som reglerar beräkningen av vår lön och jourersättning. Bilagan bestämmer det helt orimliga att en arbetstagare inom vårt yrke ska ha jour utan att få lön och utan att den räknas in i arbetstiden.

Bilaga J innebär att en arbetstagare som har nattjour på arbetsplatsen mellan kl 22.00-06.00 endast får lön och arbetstid för hälften av timmarna. För övriga timmar utgår en väsentligt lägre jourersättning motsvarande 15 procent (vardag) och 31,5 procent (helg) av ordinarie lön per timme.

Jourersättning inom andra yrken betyder i de allra flesta fall en ersättning som du får utöver din ordinarie lön, men inte enligt bilaga J.

De timmar som inte får räknas in i arbetstiden måste arbetstagaren sedan ”jobba igen” vid ett annat arbetspass. Det leder till att sysselsättningsgraden i slutändan kan bli omkring 110 procent, beroende på hur många och långa jourpass personen har haft.

Vi anställda har, via facket Kommunal, upprepade gånger krävt dialog med arbetsgivaren Gävle kommun för att se över bilaga J men har konsekvent mötts av ointresse och uteblivna svar på våra inviter. Vi har även begärt att kommunen genomför den risk- och konsekvensanalys som de enligt AFS 2001:1 i Arbetsmiljölagen var skyldiga att göra redan inför återgången till bilaga J 2012.

Vi vill att de utreder och redovisar både det psykosociala och ekonomiska, för självklar är det här något som arbetsgivaren sparar stora summor pengar på. Men vi anser att det är ett mycket kortsiktigt tänk.

Vi ser att bilaga J...

...ökar risken för arbetsrelaterad ohälsa och stress i arbetet med sjukskrivningar som följd.

...minskar tiden för återhämtning från arbetet då sysselsättningsgraden inkräktar på fritiden.

...leder till en orättvis och oriktig lön.

...leder till en orättvis och oriktig arbetstid.

...försvårar att både behålla utbildad personal och att rekrytera personal och vikarier.

...försvårar att få fler att vilja arbeta och utbilda sig inom yrket.

Det är nödvändigt att se över bilaga J lokalt även här i Gävle. Flera kommuner i Sverige har redan insett det orättvisa och kortsiktiga i den här bilagan och har gjort om den. Nu är det dags för Gävle kommun att visa sig vara den attraktiva arbetsgivare som de säger sig vilja vara.

Kjell Stenvall

habiliterare inom LSS och arbetsplatsombud

Eva-Lena Larsson

habiliterare inom LSS

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel