Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det är oacceptabelt hindra det fria vårdvalet!

Psykologen Bob Persson, Hudiksvall, försvarar förslaget att införa remisstvång för patienter med neuropsykiatriska funktionsvariationer. Det är inte obegripligt att den som själv arbetar i psykiatrin i Region Gävleborg tycker att det skulle vara bra med total koll på patienterna, skriver Liberalerna.

Så här skriver Bob Persson: "Remisskravet skulle göra att vi kan ha möjlighet att sätta stopp för utredningar privat där det gjorts bedömning inom BUP att det på goda grunder inte finns underlag för en ADHD-diagnos. För dem med medelsvår eller svår problematik som önskar fritt vårdval har rimligen BUP lättare att värdera privata firmors kvalitet och prisvärdhet."

För oss som liberaler är den enskilda patientens frihet att välja var och hos vem en ska söka vård en viktig rättighet att försvara. Den måste gälla också barn och ungdomar, och deras föräldrar, som behöver hjälp av psykiatrin. Ett remisstvång skulle sätta det fria vårdvalet helt ur spel. Det är därför förslaget är oacceptabelt.

Liberalerna kommer därför att rösta emot en begränsning av möjligheten att söka hjälp hos andra vårdgivare än det egna landstinget.

Liberalerna

Helena Englund

Peter Nordebo

Hasse Backman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel