Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det är samma gamla skiva som spelas

Lars Beckman ger sig inte. Inga nya argument, samma gamla skiva som spelas, skriver Lasse Ekstrand.

Men nya okvädningsord som ”siestapolitik” och ”giftcocktail”. ”Bidragslinjen” har vi dock hört förut. Liksom att han attackerar Miljöpartiet. För sista gången, Beckman, jag är inte miljöpartist. Jag är partipolitiskt obunden. En fri tänkare.

Och så Finland igen. Man kunde peka på andra länder. Att införa en medborgarlön tror jag inte man gör över en natt, varken i Finland eller någon annanstans. Och då syftar jag främst på den mentala omställning som krävs. Det krävs långsiktighet. Och att alla aspekter utvärderas så vi får den totala bilden. 

Jag skulle gärna se, till skillnad från Beckman, ett experiment med medborgarlön i vårt län. Vad har vi att förlora, förutom förnedringen av människor som inte är anställningsägare?

Beckman glömmer nämligen en sak, den allra viktigaste. Vi har prövat och prövat igen den arbetslinje han idogt förfäktar. Den har varken eliminerat arbetslöshet eller stimulerat enskilda individers entreprenörskap och självtillit i någon större omfattning. Inte bidragit till integration eller ett sammanhängande samhälle.

Arbetslinjen har gruvligt misslyckats, verkligheten utanför riksdagshus och Rosenbad talar sitt tydliga språk, och vad som återstår är blott en ideologi.

Moderaterna införde som bekant sina jobbskatteavdrag. Jobbar folk mer för det? Nej. Men klyftorna i samhället har radikalt vidgats. Mellan anställningsägare som fått mer i plånboken och alla andra.

Det är det uppdelade samhälle som Beckman försvarar. I praktiken, bortom klyschor och fagra ord.

Det är ett samhälle som spricker. Jag vidhåller min despotiska – Beckmans ord – ståndpunkt. Beckmans alternativ är prövat.

Våga pröva medborgarlön – nu!

Lasse Ekstrand

docent i företagsekonomi, författare

Fotnot: Med detta inlägg avslutar vi replikväxlingen mellan Beckman och Ekstrand för den här gången.

Debattred.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel