Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det finns hopp även i coronakrisen

Min ambition som kyrkoherde är att kyrkan är en gemenskap av många och en resurs för alla. Det gäller även i kristider. I normala tider erbjuder Svenska kyrkan i Gävle en mängd olika platser där vi kan mötas och må bra, skriver Karin Sarja.

Just nu genomgår världen en allvarlig tid. Land efter land inför begränsningar för sin befolkning och överallt kämpar sjukvårdens personal för att rädda liv. Flera av oss kommer under den här tiden att mista nära och kära. Oro, skräck och avståndstagande sprider sig men blandas också med solidaritet, kamp och en vilja att vara till nytta. Kyrkan ska vara ett av alla forum för stöd och ge hopp i en svår tid.

Varje dag uppdateras vi med nya siffror. Fler människor smittats av covid-19, siffrorna för dem som får akut- och intensivvård tilltar och de som avlidit på grund av viruset blir allt fler. Vi får veta att företagen går sämre, antalet varsel stiger och börserna rasar.

För att förhindra smittspridning har regeringen gjort inskränkningar i medborgarnas liv. På väldigt kort tid har vi varit tvungna att ställa om och göra annorlunda. Många arbetar på distans, vi ska undvika resor och till vissa platser ska vi på det hela taget inte åka. Vi får inte vara hur många som helst som träffas, vi ska inte ta varandra i hand, vissa släktingar och vänner får vi inte träffa alls.

Vi känner naturligtvis en stor oro. Vad ska hända med mig? Min hälsa? Min familj? Min försörjning? Myndigheterna försöker att ge så bra svar som möjligt, men just nu är det faktiskt ingen som vet vad som kommer att hända. Att experterna och politikerna inte är helt överens om vad som är bäst att göra är också en källa till ångest. Dessutom finns det krafter som medvetet spär på oron genom att sprida desinformation och falska rykten.

Samtidigt växer solidariteten mellan oss människor, det finns massor av exempel på olika initiativ där vi hjälps åt för att stötta varandra i vardagen. Det offentliga, företag och civilsamhället ställer om för att vara ett stöd för andra under denna tid. Våra myndigheter och offentliga institutioner organiserar om sig för att hjälpa medborgarna. Sjukvården rustar för att kunna vårda alla som kommer att bli sjuka och behöva vård.  

Kyrkan är en del av det civila och vill verka för att bygga ett gott samhälle tillsammans med andra aktörer, även i svåra tider. Samtidigt har kyrkan ett annat uppdrag än övriga. Kristen tro handlar om att inte blunda för det svåra, utan möta och i varje situation ge livsmod och förmedla hopp. Livet är verkligen inte alltid lätt att leva och vi går igenom svåra tider.

Min ambition som kyrkoherde är att kyrkan är en gemenskap av många och en resurs för alla. Det gäller även i kristider. I normala tider erbjuder Svenska kyrkan i Gävle en mängd olika platser där vi kan mötas och må bra.

Nu växlar vi om och möts på andra sätt. Varje dag kan du ringa till kyrkan för samtal med medmänniska, präst eller diakon. Det finns digitala gudstjänster och andakter, läs mer om det på vår webbplats.

Varje dag från sen eftermiddag till morgonen dagen därpå kan du nå jourhavande präst via 112. Och kyrkan fortsätter att vara på plats på sjukhuset och fängelset. Du kan delta i bön och tända ljus i våra kyrkor. Tillsammans med andra försöker vi göra vårt bästa i det arbete som görs av Hela Människan RIA.

Det är snart påsk, och den talar om det svåra i livet, men framförallt om hopp och nytt liv. Låt oss hålla fast vid hoppet, och räcka det till varandra, konkret i en omsorgsfull handling, i ett telefonsamtal, i bön, i en varm blick. Det blir påsk även i år, trots allt.

Karin Sarja

kyrkoherde i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel