Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det handlar om vad vi vill lämna för natur- och miljöskuld till kommande generationer

Vi liberaler har tillsammans beslutat oss för att säga nej till vindkraftsetableringen, Utposten 1. För oss är frågan om att pröva en stor kustnära vindkraftspark ett beslut för folkvalda att fatta och därefter ta ansvar för, skriver Helene Åkerlind, L.

Svar till Mattias Wärn och Maria Brolin: I nästan alla frågor finns det alltid fler intressenter som bär på olika framtidsbilder och visioner. I bygget av en vindkraftspark så står både de politiska partierna likväl som näringslivet splittrade i huruvida denna satsning är det allra bästa för ett levande och växande näringsliv.

Liberalerna i Gävle har vid flera tillfällen diskuterat framtidens energipolitik och etableringen av vindkraftsparker i vår närhet. I partiets ställningstagande har vi vägt in många olika perspektiv.

Vi har blivit uppvaktade och fått god information av flera intressenter och bolag som står bakom en etablering men även av näringslivsrepresentanter som anser att en etablering hindrar deras möjligheter till utveckling och tillväxt. Ett mynt har alltid två sidor och i detta ryms olika uppfattningar gällande vad som är bäst för Gävleborna.

Vi liberaler har tillsammans beslutat oss för att säga nej till vindkraftsetableringen, Utposten 1. För oss är frågan om att pröva en stor kustnära vindkraftspark ett beslut för folkvalda att fatta och därefter ta ansvar för.

Med anledning av detta vill vi använda oss av den möjlighet vi har givits via lagen och att vi som förtroendevalda i kommunfullmäktige nyttjar rätten att lämna veto mot den tilltänkta etableringen. Vi anser att frågan är större än enbart en prövning av kapitel 9 och 11 i miljöbalken – det är en fråga om vad vi Gävlebor vill lämna för natur- och miljöskuld till kommande generationer.

Vi anser att ny elproduktion ska byggas när den behövs och där den behövs. Vår politiska hållning och prioritet är att kunna leverera effekt och energi på rätt plats och i rätt tid. För jämförelse så sker det i dagsläget en stor utbyggnad av vindkraft i Norrland, den geografiska del av Sverige där vi har ett överskott på energi och behovet saknas.

Det innebär byggnationer som kräver stora investeringar på bland annat nya kraftledningar samt att de långa transportsträckorna som krävs till mer behövande landsändar, genererar förluster och än fler negativa miljökonsekvenser.  

Jag är stolt över att mina partiföreträdare tog striden för att stoppa utbyggnaden av vattenkraften under 1960-talet, vilket har resulterat i att vi i dag har fyra orörda älvar. Nu vill vi liberaler göra det vi kan för att lämna vår vackra kust orörd till kommande generationer.

Helene Åkerlind, L

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel