Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det kommer att finnas tio korttidsplatser och 22 avlösningsplatser

Vi vill genom den här förändringen underlätta för varje person att få rätt vård och insatser vid rätt tidpunkt och kommer att fortsätta arbeta med fokus på att främja en god samverkan mellan Välfärd Gävle och Region Gävleborg, skriver Elisabeth Carlson Cederholm, C.

I en debattartikel beskriver Patrik Stenvard, M, sin oro för att äldre ska hamna mellan stolarna då antalet korttidsplatser i Gävle kommer att minska.

Det råder ingen tvekan om att det är av stor vikt att vi tillsammans, både kommun och region, måste göra vårt bästa för de människor som våra välfärdstjänster riktar sig till.

För att underlätta samverkan mellan Gävle kommun och Region Gävleborg finns det i dag flera samverkansgrupper. Vid dessa träffar diskuterar man bland annat hur man ska få en så trygg utskrivning från sjukhuset som möjligt och informerar om förändringar som sker i verksamheten. Region Gävleborg fick information om förslaget om neddragning av antalet korttidsplatser innan beslutet togs.

Vi kommer att göra två förändringar, dels utökar vi antalet lägenheter inom vård- och omsorgsboenden med 75 lägenheter. Majoriteten av de som vistas på korttidsboende är där på grund av att de väntar på en lägenhet vid vård- och omsorgboende. Denna utökning av lägenheter innebär att väntetiden till vård- och omsorgsboende kortas avsevärt och minskar behovet av korttidsplatser.

Den andra förändringen som vi gör är att utöka hemvårdsteamens uppdrag så att arbetsterapeuter och fysioterapeuter kommer att kunna utföra fler och mer omfattande insatser då personer kommer hem från sjukhuset.

Hemvårdsteamen, som består av sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeut och arbetsterapeut kommer dessutom att arbeta närmare kommunens biståndshandläggare för att beslut om hjälp och stöd kan genomföras så smidigare som möjligt.

Efter genomförd förändring kommer det att finnas tio korttidsplatser för dementa och 22 avlösningsplatser vid Bergmästaren.

Vi vill genom den här förändringen underlätta för varje person att få rätt vård och insatser vid rätt tidpunkt och kommer att fortsätta arbeta med fokus på att främja en god samverkan mellan Välfärd Gävle och Region Gävleborg.

Vi kommer också att fortsätta arbetet med utvecklingen av en trygg hemgång från sjukhuset för att säkerställa att ingen person i behov av vård och omsorg hamnar mellan stolarna.

Elisabeth Carlson Cederholm, C

ordförande omvårdnadsnämnden Gävle kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel