Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det krävs krafttag mot hedersförtrycket

Kampen mot hedersförtrycket är vår tids största jämställdhetsutmaning och det behövs krafttag för att vända utvecklingen, skriver Hasse Backman, L.

Tack vare Liberalernas krav i budgetförhandlingarna blir satsningar om 165 miljoner kronor för att intensifiera kampen mot hedersförtryck under mandatperioden möjliga. 55 miljoner satsas årligen från och med 2020.

45 miljoner av dessa kommer att användas till olika insatser för att bekämpa hedersförtryck. Det kan handla om kompetenshöjande åtgärder riktade mot bland annat hälso- och sjukvården, Syftet är att fler utsatta ska mötas av kunnig personal och få den hjälp och det stöd som behövs.

Sara Mohammad, ordförande i Riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime – har berättat om hur man inom föreningen dagligen möter flickor som har stora hälsokonsekvenser efter könsstympning men inte vågar ta kontakt med vården.

Det kan handla om unga gravida flickor, flickor med påtvingad slöja och D-vitaminbrist, flickor som har gjort oskuldsoperation eller letar efter en pålitlig sjukvårdsavdelning där de kan göra det. Sjukvården har stora brister när det gäller att se signaler.

Det finns inte rutiner, man kan inte läsa av alla dessa mekanismer. Vi chattar med flickor som är på väg att begå självmord på grund av rädslan för journalföringen av deras kontakt med sjukvården, har Sara Mohammad berättat.

Det har framförts önskemål om att det skulle finnas en obligatorisk utbildning till samtlig vårdpersonal kring hedersförtryck.

Det framkom i ett Kalla Fakta-program på TV4 att en läkare i Göteborg har utfört oskuldskontroller. Läkaren i Göteborg har också vid ett tillfälle erbjudit fastern till patienten att på flickan utföra en hymenoperation, det vill säga sy ihop henne inför bröllopsnatten.

Oskuldskontroller har också förekommit i både Stockholm och i Malmö. Detta är givetvis helt förkastligt. Flickor utsätts för påtryckningar för att genomgå oskuldskontroll. Risken är stor att både psykisk och fysisk misshandel förekommer i flickans familj. Det kan också vara så att hon tvingas in i ett äktenskap mot sin vilja. Oskuldskontroller är inte tillåtna i Sverige. Ändå har sådana genomförts.

Denna problembild visar på behovet av en obligatorisk utbildning till vårdpersonalen kring hedersförtryck.

Jag anser att Region Gävleborg ska ta initiativ till att en sådan utbildning genomförs. Med tanke på att staten avser att satsa flera miljoner kronor per år på kompetenshöjande åtgärder riktade mot bland annat hälso- och sjukvården för att bekämpa hedersförtryck borde också hjälp till finansiering av en sådan utbildning bli möjlig.

Hasse Backman, L

regionråd i opposition Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel