Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det lönar sig dåligt att ha arbetat ett helt yrkesliv

Ledartexter som Reidar Carlssons i GD den 13 mars hoppas jag att alla läser. Den beskriver det som är huvudproblemet i pensionssystemet – det lönar sig dåligt att ha arbetat i dag, skriver Hans Ström, SPF.

Alltför många äldre har efter ett långt arbetsliv en pension på ungefär samma nivå efter skatt som den som arbetat lite eller inte alls. Detta så kallade respektavstånd är litet eller obefintligt.

Mycket av tilltron till systemet och politikerna som står bakom systemet hänger på att det faktiskt ger pensioner man kan leva på och som återspeglar de pensionsavgifter man betalat in under arbetslivet. Men så är det inte, systemet ger för låga pensioner. Både vi som arbetat och de som arbetar i dag håller sin del av kontraktet – långa arbetsliv där lön avstås till framtida pension. Statens del i kontraktet, att balansera de faktorer som påverkar pensionssystemet och se till så att pensionsnivåerna blir rimliga hålls däremot inte.

Jag delar åsikten att det nyligen överenskomna pensionstillägget är en kortsiktig och otillräcklig lösning på de låga pensionerna. Som mest 400 kronor efter skatt i pensionstillägg, är det tacken efter 40-45 års liv i arbete? Det krävs således mer kraftfulla förstärkningar av pensionerna och dessa måste vara långsiktiga.

Här är vi kanske inte helt överens. SPF Seniorerna menar att pensionsavgifterna måste höjas och komma dagens och framtidens pensionärer till del genom högre pensioner. Men detta bör inte belasta löneutrymmet. Redan i dag går stora summor från arbetsgivaravgifterna in i statskassan, när tanken var att de ska gå till socialförsäkringar. Både den allmänna löneavgiften som uppgår till cirka 200 miljarder kronor och pensionsavgifterna ovanför taket på cirka 20 miljarder kronor hamnar i statskassan. Det finns således medel ämnat för socialförsäkringar men inte går till just detta, som staten kan använda för att förstärka pensionerna.

Hans Ström

ordförande SPF Seniorerna Gästrikland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel