Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det måste sluta daltas med denna viktiga framtidsfråga

 
Kulturhusdebatten i Gävle
Visa alla artiklar

Replik: Gunnar Lidfeldt och Tomas Attorps får svar från kommunalrådet Jörgen Edsvik (S) på debattartikeln om vad den styrande majoriteten kallar "ny mötesplats för kultur och lärande".

Tack för ert stora engagemang i frågan om den nya mötesplatsen för kultur och lärande i centrala Gävle. Frågan om byggande av ett nytt stadsbibliotek har utretts och diskuterats i Gävle kommun under mer än ett decennium. Nu är det hög tid att komma till verkstad.

Läs mer: Lidfeldts och Attorps debattartikel

Ett stort antal utredningar, framtidsanalyser och mer eller mindre genomtänkta förslag har lagts fram under perioden med syftet att lyfta Gävles viktiga bibilioteksverksamhet, att skapa bättre mötesplatser och att förstärka möjligheterna för både kultur och lärande.

Centralt i diskussionen har hela tiden, liksom nu, varit att skapa förutsättningar för ett bibliotek med tillhörande kompletterande verksamhet som kan tjäna Gävleborna under en lång tid in i framtiden. En flexibel och modern struktur som ökar viljan att läsa, mötas, samtala, förbättrar demokratiska möten, lärande och som även lockar nya grupper av Gävlebor som i dag inte väljer sig till nuvarande bibliotek. Tyvärr har också besluten flera gånger skjutits upp vilket gjort att många eldsjälar gett av sin energi utan resultat. Så kan vi inte ha det.

Det är majoritetens åsikt att projektet denna gång ska genomföras, att det måste sluta daltas med denna viktiga framtidsfråga och att byggnation ska påbörjas under denna mandatperiod. Just nu planerad med byggstart 2021 och platsen blir densamma som där nuvarande stadsbibliotek står. De tekniska, planmässiga och arkitektoniska frågorna arbetas det nu för fullt med.

För att denna satsning verkligen ska bli något för alla Gävlebor genomför vi nu en omfattande och fantastiskt rolig medborgardialog med syfte att samla in önskemål, synpunkter och goda idéer. Till dags dato har över 450 förslag presenterats och nya idéer kommer in varje dag i kommunens förslagslåda.

Nästa fas i medborgardialogen blir nu kontakter med föreningslivet, stadsdelsnätverken och skoleleverna i Gävle. Efter detta börjar pusslandet med att skapa ett innehåll i huset som är lika relevant för den som i lugn och ro vill läsa sin tidskrift med en kopp kaffe som den som vill gå på spännande pedagogisk verksamhet med barn. Eller kanske för den som vill se på bio, lyssna på föreläsningar, plugga i ett anpassat studierum, delta i en workshop om källkritik, få hjälp via offentlig service, lära sig om digitala lösningar i samhället, studera konst eller varför inte bara hänga i ett rum med interaktiva framtidslösningar. Förslagen är många och alla lika relevanta.

Gävleborna förtjänar en central mötesplats med många besöksanledningar, personalen förtjänar ett hus med bättre arbetsmiljö och Gävle förtjänar ett flaggskepp mitt i staden som hjälper till att knyta ihop norra och södra Gävle med årummet. Det är min övertygelse att denna satsning kommer att bli bra just tack vare Gävlebornas stora insats kring att skapa visionen om vad framtidens centrala mötesplats ska vara. Kort sagt vi förtjänar alla att detta projekt nu verkligen blir av.

Majoriteten i Gävle

Genom Jörgen Edsvik, kommunalråd, (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel