Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det spelar ingen roll var du bor, alla har rätt att känna sig trygga i Sverige

Självklart ska alla människor i Sverige ha rätt till en tillgänglig polis. Det är det enda rimliga i vårt land, och för socialdemokratin som sätter jämlikheten högst på agendan, skriver Elin Lundgren och Magnus Jonsson.

Alla har rätt att känna sig trygga i Sverige. Det ska inte spela någon roll var i landet du bor. Det är Socialdemokraternas mål. Vi pekar därför inte ut särskilda orter eller områden som behöver stärkas särskilt. Ingenstans ska det vara enkelt att begå brott.

För två år sedan kunde den socialdemokratiskt regeringen berätta om de största satsningarna någonsin på svenskt polisväsende. Arbetet med att öka antalet polisanställda med 10 000 till 2024 fortsätter och totalt sett så har polisen nu fler anställda än någonsin i modern tid, över 31 000. Under 2020 ökar Polismyndighetens anslag med 120 miljoner, utöver tidigare utlovade tillskott. Rekordmånga studenter har sökt – och blivit antagna till Polishögskolan.

Vi skärper också straff. Vi har till exempel höjt straffen för narkotikabrott, våldsbrott och grovt vapenbrott. Vi satsar också på mer kameraövervakning på brottsutsatta platser, vilket har visat sig vara effektivt. Det hjälper polisen i brottsutredningar. Samtidigt ser vi att samtyckeslagen börjar ge effekt, och fler våldtäktsmän blir dömda.

Med vår budget får svenskt rättsväsende nu ännu bättre förutsättningar att ta sig an våra högst prioriterade frågor; den organiserade brottsligheten, internationella stöldligor och mäns våld mot kvinnor.

När brottsbekämpningen kommit igång så märks det i hela rättsväsendet, och då måste de andra myndigheterna också förstärkas. Kustbevakningen förstärks. Och även tullen – som har den viktiga uppgiften att stoppa införseln av sprängämnen och vapen – förstärks. Tillskottet kommer innebära att myndighetens närvaro vid gränsen kan öka.

Rekryteringen till kriminalitet ska stoppas med många olika åtgärder. Rikspolischefen själv har flera gånger uttalat sig om vikten av breda förebyggande insatser. Den främsta brottsförebyggande åtgärden är enligt all samlad forskning en bra skola, där alla elever lyckas. Alla delar av samhället måste hjälpas åt.

Med det sagt: Utvecklingen går att vända med rätt politik. En socialdemokratisk politik för en utbyggd välfärd och mot klassklyftor resulterar i ett starkare och tryggare Sverige.

Vi är glada att den här regeringen prioriterar fler poliser i hela landet. Det stärker oss i vårt arbete för ett rättvist och jämlikt Gävleborg.

Elin Lundgren, S

riksdagsledamot, Gävleborg

Magnus Jonsson, S

kommunstyrelsens ordförande, Ockelbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel