Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det viktigaste nu är att minska smittspridningen

Vänsterpartiet Gävle anser att hela samhällets viktigaste uppgift just nu är att minska smittspridningen av coronaviruset (covid-19). Det här kan vara den största krisen som vi haft i modern tid och flera åtgärder har vidtagits redan, men fler behövs, skriver Tord Fredriksen.

Vi behöver säkra bemanningen inom omvårdnadsnämndens verksamheter. Personal som uppvisar minsta symptom på sjukdom ska inte arbeta. Den borttagna karensdagen har gjort det lättare för den enskilda att stanna hemma. Det innebär i sin tur att färre personer kan utföra det arbete som behöver bedrivas, vilket ökar behovet av timanställd personal.

Gävle kommun har redan nästan 20 procent timvikarier inom äldre- och funktionshinderomsorgen. För att säkra bemanningen vill Vänsterpartiet Gävle att nämnden utreder möjligheterna att ge timanställd personal tryggare anställningsvillkor. Det är viktigt för att man inte ska gå till jobbet när man är det minsta sjuk. Sjuka timvikarier som är beroende av sina timmar kan annars smitta ner både kollegor och personer i behov av stöd.

Vänsterpartiet vill också att nämnden:

...berättar hur det går med att bilda särskilda team inom hemtjänst och hemsjukvård. Tanken med team är att personer i behov av vård och omsorg, inte minst de med misstänkt eller konstaterad smitta av covid-19 ska träffa så få personer som möjligt.

...tar reda på om det går att begränsa de insatser som kan utföras åt den enskilde och om en serviceinsats som matinköp kan utföras på ett sätt som minimerar antalet besök från personal inom äldreomsorgen.

...berättar hur det går med att starta en särskild enhet på ett vård- och omsorgsboende för att vårda personer med demenssjukdom som smittats av covid-19. Det är viktigt att komma ihåg att den enskildes rörelsefrihet inte får begränsas enligt lag. Det innebär till exempel att personer med demenssjukdom ska ha möjlighet att kunna röra sig fritt och också lämna boendet om denne så önskar.

Till sist önskar Vänsterpartiet veta hur allt ovanstående påverkar de privata utförarna av äldreomsorg. Vänsterpartiet tror nämligen att personalförsörjningen blir ännu svårare hos privata utförare.

Tord Fredriksen, V

ledamot omvårdnadsnämnden Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel