Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det visar bara att sjuksköterskan gör sitt jobb

Replik till Lilian Sjölund: Att en sjuksköterska reagerar när hon ser patienter långsamt kvävas till döds och vill att regionen och kommunen ska använda alla tillgängliga medel för att lindra och om möjligt bota visar endast att hon gör sitt jobb, skriver SD:s Richard Carlsson och Latifa Löfvenberg.

Allt fler ifrågasätter hur vården av våra äldre fungerar under rådande kris och nu har även IVO inlett en granskning efter åtskilliga larm om att äldre nekas behandling med syrgas.

Att vi reagerat föll tydligen inte Lilian Sjölund, liberal politisk redaktör för Hälsinglands Tidningar, i smaken.

Behandling med syrgas på äldreboenden ska ges vid behov. Vi är av den uppfattningen att man ska undvika, av humanitära skäl, att människor sjuka i Covid-19, ska behöva kvävas till döds under sin sista tid i livet, och utifrån nedan rapportering i media är vi inte ensamma om den uppfattningen.

I Aftonbladet.se 21/5 intervjuas geriatrikprofessor Yngve Gustafson vid Umeå universitet, där han bland annat säger:

”På äldreboenden har man i princip bara ordinerat palliativ vård, vilket innebär att man får morfin, midazolam och haldol för att förhindra att man blir illamående och kräks av morfinet. Det är en behandling som näst intill 100 procent säkerligen leder till döden. Att ge både midazolam och morfin hämmar andningen. Har du svårt att andas får du snabbt en sådan syrebrist att du dör.”

Dagens Nyheter (20/5) rapporterade om behandling med syrgas. Där citeras en rad sakkunniga som anser att om att en person har behov av syrgas så ska den få det. I Norge har äldreboenden utrustats med syrgas.

”Ingmar Skoog är professor och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa i Göteborg:

– Om någon har behov av syrgas, så ska de ju få det. Det får inte bli så att bara för att man bor på ett äldreboende så kan man inte få syrgas. Det är emot alla etiska riktlinjer. Det viktigaste är att det görs en individuell bedömning.”

”Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, säger att syrgas ska användas kurativt om det bedöms ha ett värde för patienten.

– Om det inte finns på äldreboende får man flyttas till sjukhus.”

Även brittiska BBC har ifrågasatt vad som händer på äldreboenden i Sverige, och har intervjuat Latifa

Avslutningsvis anser Sverigedemokraterna att dagens situation inte är värdig de äldre. 

Richard Carlsson, SD

regionråd

Latifa Löfvenberg, SD

sjuksköterska och fritidspolitiker

Svar direkt:

Som regionråd är du förstås bekant med region Gävleborgs direktiv när det gäller syrgasbehandling till äldre. Varken regionrådet eller jag är expert på när syrgas ska ges till gamla, multisjuka. Expertisen är heller inte enig. Chefläkare Börje Svensson säger till exempel till GD.se att när patienten är över 85 år och lider av svåra hjärt- och lungsjukdomar är palliativ, lindrande vård att föredra.

Det är bra att IVO och socialministern plötsligt upptäckt att det inte finns syrgas på äldreboendena (något som saknats i 20 år).

Det jag vänder mig emot är valet av kanal att visselblåsa i (kristen, högerextrem sajt). Som politiker i region Gävleborg borde väl oron ha lyfts i hälso- och sjukvårdsnämnden?

Jag vänder mig också mot Sverigebilden som tecknas, att vi låter gamla dö utan att vi bryr oss, en bild som gladeligen lanseras i utländsk press. Inte så mycket för vad man ska tro i andra länder, mer en undran varför anhöriga och gamla ska skrämmas. Alla som följer mig vet att jag skrivit många kritiska ledare om hur äldreomsorgen organiserats de senaste decennierna. Det är politikens ansvar, Richard Carlsson, inte personalens som sliter ihjäl sig för att det ska fungera.

För övrigt, enligt Socialstyrelsen senaste statistik: januari-april förra året dog 10 000 äldre på äldreboendena, i år under samma period, drygt 11 000. Självfallet kan man tycka att det är en stor tragedi, men då borde det vara det varje år. Inte bara under Coronakrisen eller när utländsk press vill få sin Sverigebild bekräftad.

Lilian Sjölund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel