Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dialog är nyckeln till bättre upphandlingar - nu bildar vi ett upphandlingsråd

Målet för majoriteten är att våra upphandlingar i framtiden utgår mer från ett leverantörsperspektiv. Genom att planera upphandlingar bättre och annonsera i god tid kan vi få in fler och väl utarbetade anbud från fler lokala och tänkbara leverantörer, skriver Helene Åkerlind, L.

Kommunens upphandlingar är en viktig del av det lokala företagsklimatet. Upphandlingarna bidrar till kommunens möjligheter att sänka kostnader, höja kvaliteten i de skattefinansierade verksamheterna samt skapar möjligheter för lokala företag att växa och utvecklas.

Från den 1 januari hanterar Gävle kommun alla upphandlingar i egen regi och vår egen inköp- och upphandlingsenhet tar nu form. Inom ramen för detta arbete ser vi nu över vår inköps- och upphandlingspolicy.

I den kommunala upphandlingen utgör dialogen en viktig nyckelfunktion. Inte minst så behövs en god dialog med näringslivet för att på bästa sätt ta fram en ny policy. Därför bildas nu ett upphandlingsråd. Utöver detta behövs också riktade branschvisa dialogmöten inför och efter olika upphandlingar.

Före en upphandling behövs dialogen för att säkerställa den egna kompetensen på marknaden, vilket i sin tur skapar förutsättningar till bättre förfrågningsunderlag. Detta gör det både bättre och enklare för företag att delta i en upphandling, då det tydligt framgår vad som efterfrågas. Att värna om dialogen även efter en upphandling är också viktigt för framtida kunskap och relationer.

Att väga in företagarnas uppfattningar om hur en upphandling bör organiseras ska vara en självklarhet när förfrågningsunderlaget utformas. Naturligtvis ska kommunen alltid ställa höga krav för att säkerställa en god kvalitet men det betyder inte att det ska vara krångligare för företag att göra affärer med kommunen än med andra företag.

Målet för majoriteten är att våra upphandlingar i framtiden utgår mer från ett leverantörsperspektiv. Genom att planera upphandlingar bättre och annonsera i god tid kan vi få in fler och väl utarbetade anbud från fler lokala och tänkbara leverantörer.

Vi har tyvärr problem i dag med att många småföretag inte kan vara med och konkurrera om avtal, trots att vi vet att detta är något som efterfrågas. Vi måste därför sträva efter att dela upp avtal samt öka möjligheterna att lämna anbud på både delar eller helheten.

Kommunal upphandling skapar många möjligheter, både för kommun och företag, men bara enkel och effektiv kommunal upphandling tar vara på dessa.

Helene Åkerlind, L

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel