Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Dialog är vägen framåt för Bolivia och Chile

I Bolivia har högern gjort en statskupp. På gatorna misshandlas vänstern och ursprungsbefolkningen som protesterar mot högerns maktövertagande. Bolivia behöver ett nytt verkligt demokratiskt val som följer landets konstitution, inte militär på gatorna, skriver Vänsterpartiet.

Konflikten i landet har pågått länge och följer både geografiska, ekonomiska, etniska och ideologiska linjer. Det är uppenbart att landets höger provoceras av den politik som president Evo Morales fört och gör allt för att stoppa honom. Morales har också fått berättigad kritik för att han urholkat maktdelningen i landet och klamrat sig fast vid presidentposten. Korruption är fortsatt ett stort problem i landet. Det kan dock aldrig rättfärdiga det våld vi har sett eller att militären avsätter en president.

Vänsterpartiet Gävle står upp för Bolivias folk och deras rätt att välja sina ledare. Polis och militär ska upprätthålla ordningen, inte delta i maktkampen. Bolivias historia av återkommande militärkupper och instabilitet gör sig nu påmind.

I Chile samlas hundratusentals för att protestera mot den nyliberala politiken, ojämlikheten och för en bättre författning för landet. Vänsterpartiet Gävle fördömer våldet mot de som protesterar. Dialog, inte våld, är vägen framåt.

Chile skakas av omfattande protester mot landets brutala ojämlikhet. Årtionden av politiska misslyckanden har skapat ett växande missnöje. När politikerna beslutade att lägga de ökade kostnaderna för Santiagos kollektivtrafik på resenärerna genom en ytterligare höjning av biljettpriset – istället för att förhandla med de privata företag som driver kollektivtrafiken – blev det den tändande gnistan som fick folk att ta sig ut på gatorna och protestera.

I svensk media har höjningen av biljettpriserna ibland beskrivits som den enda orsaken bakom protesterna. Fokus för rapporteringen har, som så ofta, legat på de få demonstranter som använt våld. Faktum är att Chile är ett av världens mest ojämlika länder där de nyliberala privatiseringsexperimenten, som påbörjades under diktatorn Pinochet, gått som längst och fått som svårast konsekvenser.

Uttalande antaget vid Vänsterpartiet Gävles medlemsmöte den 28 november 2019.

Tord Fredriksen, V

ordförande Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel