Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Elva ungdomar kommer att stå utan bostad när boendet i Rörberg stängs

När den nya gymnasielagen antogs 1 juli 2018 hade inte regeringen rett ut hur boendesituationen skulle ordnas för de ungdomar som omfattades av lagen. De lämnades därför i en mycket utsatt situation och många stod utan boende, nationellt såväl som i Gävle.

I Rörberg öppnades under 2018 ett boende i Frälsningsarméns regi för att hjälpa utsatta ungdomar i Gävle som saknade bostad. Boendet kunde finansieras genom ett avtal mellan Gävle kommun, Frälsningsarmén och Asylkommittén i Gävle. Frälsningsarmén öppnade sin sommarkoloni och byggde dessutom om för att det skulle svara mot de regler som kommunen har.

Efter ett och ett halvt års verksamhet kommer nu beskedet att boendet i Rörberg ska stängas under våren 2020. Detta trots att elva ungdomar fortfarande bor där och kommer att stå helt utan boende om några månader. Fyra av dem lever på Migrationsverkets bidrag, vilket innebär en månadsinkomst på 1 830 kronor.

Samtliga ungdomar är redan pressade utifrån en utdragen asylprocess och hårda krav utifrån nya gymnasielagen om att klara av studierna och att få en fast anställning inom sex månader efter avslutade studier och nu riskerar de också att bli hemlösa.

Civilsamhället har tagit ett stort ansvar för boendesituationen för de ensamkommande barn som kom till Sverige och som i sin asylprocess fyllt 18 år eller blivit uppskrivna i ålder. Utan detta engagemang skulle flera tusen ungdomar riskera ett liv på gatan, med svåra följder för dem men också för samhället.

Vi på Rörberg möter varje dag unga människor som sliter hårt för att klara skolan och bygga sig en framtid här. Vi som arbetar med dem känner både djup frustration och besvikelse och undrar om kommunen gjort en konsekvensanalys vad som händer när dessa ungdomar inte längre har någonstans att bo?

Vi anser att kommunens ansvar för dessa ungdomars boendesituation måste förtydligas och att man måste sätta in tillräckliga resurser för att hjälpa dem.

Kommunen måste ställa krav på regeringen om ökade ekonomiska resurser och förtydligad ansvarsfördelning, så att kommunen i praktiken kan ta sitt ansvar för dessa ungdomar.

Ett samhälle med känsla för humanitet låter inte unga människor gå under utan ger dem chansen att bli den resurs för samhället som de faktiskt kan bli om de får ett rimligt stöd.

Maud Ericsson

Jan Ansgariusson

Rörberg

Krisgruppen i Gävle

Rädda Barnen Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel