Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: En budget för ett jämlikt Sverige - mot den skenande ojämlikheten

Länge toppade Sverige listorna över världens mest jämlika länder. Sverige var ett land där vi sökte gemensamma lösningar på gemensamma problem och där vi använde skattesystemet för att utjämna klyftorna mellan fattiga och rika, skriver företrädare för Vänsterpartiet.

De senaste decennierna har vi i stället legat i topp över de länder där klyftorna ökat snabbast. Sänkta skatter för de rikaste har gått hand i hand med försämringar inom vård, skola och omsorg och försvagade skyddsnät för den som blivit sjuk eller arbetslös. Med mittenregeringens nya budget kommer den utvecklingen accelerera ytterligare.

Den skenande ojämlikheten är inte bara dålig för de som känner av nedskärningarna in på bara skinnet. Den är dåligt för hela samhället. Jämlika samhällen är friskare och tryggare samhällen. I jämlika samhällen är den ekonomiska utvecklingen bättre, liksom skolresultaten.

Vi i Vänsterpartiet vet också att den här utvecklingen inte är någon naturlag. Den är följden av politiska prioriteringar som gynnat de rikaste på de mångas bekostnad.

Därför lägger vi nu fram en plan för jämlikhet och grön omställning. Där prioriterar vi ökade resurser i skola, vård och omsorg.

Socialförsäkringssystemen stärks och garantipensionerna höjs med 1 000 kronor i månaden. Det ingår också en stor satsning på klimatet, med bland annat stora investeringar i infrastruktur. Den bidrar både till att stoppa klimatförändringarna och till att skapa nya arbetstillfällen. Dessutom föreslår vi en genomgripande utbildningsreform för att se till att fler kan och vill jobba i den offentliga sektorn.

Men den växande ojämlikheten visar sig inte bara i ökade klyftor mellan fattiga och rika personer och klasser. Den syns också mellan stad och land, mellan fattiga och rika kommuner och landsting. Många år av skattesänkningar har inneburit urholkad välfärd.

Runt om i landet pågår redan stora besparingar inom äldreomsorg, socialtjänst, skola och vård, och värre kommer det att bli. Trots det prioriterar 73-punktsgänget återigen skattesänkningar. I år satsade man sex miljarder kronor på att avskaffa värnskatten för de som har det bäst ställt.

Vänsterpartiet prioriterar annorlunda. Vi väljer välfärden före skattesänkningar.

I Gävleborg innebär det till exempel 42 miljoner kronor mer för psykiatrin, i Hofors innebär det 1,8 miljoner för mindre barngrupper, i Sandviken 7,6 miljoner mer för äldreomsorgen och så vidare.

Med det här programmet vänder vi utvecklingen och bygga världens mest rättvisa och jämlika land. Det kommer att ta tid, men det är helt möjligt om vi arbetar tillsammans. Det som behövs är en politisk vilja som prioriterar de mångas behov av vård, skola omsorg och trygghet, inte skattesänkningar och bidrag till de rikaste.

Vänsterpartiet

Joel Nordkvist

distriktsordförande Gävleborg

Fredrik Åberg Jönsson

regionråd

Gabriella Eidhagen

ordförande Hofors

Lillemor Mauritzdotter Nylén

oppositionsråd Sandviken

Gin Akgul Hajo

oppositionsråd Gävle

Martin Sund Svensson

ordförande Ockelbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel