Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: En högljudd grupp sätter egenintresset framför miljön när det gäller vindkraften

Vi pratar som om vi hade ett val, ett val mellan förnybar energi och fossila bränslen. Detta driver oss förbi den tidpunkt där vi fortfarande har chansen att rädda mänskligheten från en kris där klimatförändringarna får katastrofala följder, skriver Gin Akgul Hajo och Joel Nordkvist, V.

Annons

Det blir extra tydligt när det blivit aktuellt att bygga vindkraftverk i havet utanför Norrsundet. En högljudd grupp som sätter egenintresset framför miljön tillåts sätta agendan.

De makthavare som har chans att påverka i rätt riktning får inte vika sig när det ges möjlighet att öka andelen förnyelsebar energi.

Av de energikällor vi har tillgängliga är vindkraftverk den källa som frånsett solceller har den mista inverkan på miljön. Den åverkan som görs på skog och mark går att återställa och i jämförelse med andra energikällor har faktiskt vindkraftverken en väldigt låg inverkan på djurlivet.

Att argumentera för att ljuden från vindkraftverken skulle vara störande är inte heller ett vettigt argument emot byggandet.500 meter från vindkraftverken är ljudet nere på 38 decibel, vilket är något lägre än en vanlig viskning. Att de skulle försämra utsikten kan en tycka vad en vill om men när det kommer till estetik och klimat måste vi alltid prioritera klimatet.

För oss i Vänsterpartiet är det självklart att stötta satsningar på energikällor som leder oss ifrån bruket av fossila energikällor. Nu hoppas vi att alla med möjlighet att påverka i Gävle också sätter klimatet i första hand.

Gin Akgul Hajo, V

kommunalråd i opposition, Gävle

Joel Nordkvist, V

ordförande Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel