Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: En medborgarlön rustar oss för framtida kriser

Pandemitider och det är alltför lätt hamna i ett ensidigt mörkerseende. I stället för att besinna sig och fråga vad som kan komma ut som något gott och hållbart av det samhällstillstånd som viruset påbjuder, skriver Lasse Ekstrand.

Vad ryms det för möjligheter att ta tillvara och som nu blir allt tydligare? Vad krävs?

Insikten växer om vad som behöver göras och det omgående. Vi inser mer än någonsin nödvändigheten av att höja samhällets beredskap inför kommande kriser. Detta torde ju inte vara den sista. Livsmedelsförsörjning och läkemedelstillgång måste ses över. Sjukvården med dess lojala personal förstärkas. 

Men vad med det allra viktigaste? Vi själva. Det viktigaste samhällskapitalet. En vision kan bli realitet. Det är inom räckhåll. 

Lars Beckman, M, drar en lans i GD för en återgång till den "arbetslinje" som redan innan virusets uppdykande visat sig vara en ideologisk hämsko. En arbetslinje för att disciplinera, inte frigöra. Människor görs beroende av myndigheter och politiker för sin försörjning. Ett beroende större och allvarligare än det bidragsberoende Beckman fruktar. 

Nu finns goda skäl, kanske godare än någonsin, att införa en medborgarlön, en generell grundtrygghet. Pengar för att påbörja införandet av en sådan finns ju uppenbart om vi ser hur staten plötsligt frigör en massa miljarder. Som pytsas hit och dit. Utan någon vidare konsekvensanalys.

En medborgarlön, en grundtrygghet, rustar oss för framtida kriser. Frigör kreativitet och sociala projekt. Därmed ökar vår och samhällets krisberedskap. Genom oss individer. Inget samhälle värt namnet utan oss.

Jobb hotas. Branscher förändras. Men grundtryggheten består.

Beckman, som ivrigt pläderar för arbetslinjen, uppbär ersättning som yrkespolitiker och kan sägas själv sedan länge ha klivit av denna linje.

Medborgarlön – nu!

Lasse Ekstrand

docent i företagsekonomi vid Uppsala Universitet, författare till böcker om medborgarlön

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel