Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: En stark välfärd och ett starkt försvar är ingen utopi

En stark välfärd och ett starkt försvar. Det är inte utopiskt. Inte när alla som kan är med och bidrar, skriver Patrik Lundqvist S, riksdagsledamot i skatteutskottet

Ett starkt samhälle behöver ett starkt försvar. För att bygga ett starkt försvar krävs en stabil och långsiktig finansiering. Som politiker är det viktigt att vara tydlig med hur skatteinkomster prioriteras och varför. Samtidigt som vi behöver stärka försvaret menar jag, som socialdemokrat, att vår grundläggande samhällsuppgift också är att bekämpa ojämlikhet genom att säkra en stark välfärd. För att kunna göra det krävs att alla bidrar efter förmåga och får efter behov.

Därför är det bra att den S-ledda regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om att tillföra försvaret fem miljarder kronor årligen från och med 2022 - samt att detta ska bekostas genom en ny bankskatt.Sedan vi socialdemokrater tog över regeringsmakten 2014 har vi gjort mycket för att vända utvecklingen och stärka Sveriges försvarsförmåga. Faktum är att vi har utökat försvarets budget med mer pengar än någon gjort sen 1960-talet. Totalt 33 miljarder kronor tillförs det militära försvaret 2015-2020. Ytterligare två miljarder kronor tillförs det civila försvaret. Samtidigt så har vi bland annat återinfört värnplikten och satt upp ett nytt regemente på Gotland. Viktiga steg för att få ett försvar att lita på, av alla för alla.

Samtidigt vet vi alla att totalförsvaret ännu inte är vad det borde. Mer behöver göras för att rusta Sverige för att möta eventuella hot från vår omvärld. Det är fullt rimligt att banksektorn är med och bidrar lite mer till detta. Bankerna har tjänat stora pengar, inte minst på svenskarnas bolån. 2018 gjorde de till exempel en samlad vinst på 112 miljarder kronor. De har också gynnats av sänkt bolagsskatt, när vi stoppade viss skatteplanering via ränteavdrag, utan att bankerna, som andra schysta bolag, fick någon nackdel av minskade ränteavdrag.

Moderaterna värnar naturligtvis bankernas vinster och tycker att eventuella satsningar på försvaret istället ska ske på bekostnad av landets barnfamiljer. Det är en fullkomligt obegriplig prioritering. Men vi tänker inte låta försvarets behov stå mot barnfamiljerna. Inte när det finns möjlighet att både utöka barns rätt till mer tid med sina föräldrar via familjeveckans första del och samtidigt stärka försvaret.

Bankerna kan verkligen bidra med lite mer, särskilt eftersom vi som samhälle tjänar stort på att stärka alla föräldrars möjlighet att finnas där för barnen. Kan det finnas något viktigare än det att försvara?

En stark välfärd och ett starkt försvar. Det är inte utopiskt. Inte när alla som kan är med och bidrar. Så skapar vi ett starkare och mer jämlikt Sverige.

Patrik Lundqvist, S

riksdagsledamot i skatteutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel