Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ett hospice i Gävleborg borde ligga i allas intresse

Korttidsenheten på Gävle Strand som ursprungligen var tänkt som en plats för enbart palliativ verksamhet liknar i dag mer ett ordinärt boende för patienter med både demenssjukdom och somatiska tillstånd. Det palliativa teamet arbetar dessutom varken kvällar eller helger. Vi behöver ett riktigt hospice, skriver Helena Englund och Emelie Pettersson, L.

Varje år dör över 90 000 personer i Sverige, varav en majoritet uppskattas vara i behov av den palliativa vårdens innehåll. Palliativ vård handlar om vård vid livets slut och syftar till att minska lidande och främja livskvalitet hos patienter med obotliga sjukdomar eller skador.

Nu kommer fler signaler om att den palliativa vården i Gävleborg har problem. Region Gävleborgs revisorer har låtit göra en granskning av verksamheten som visar att den palliativa vården inte kommer alla som behöver den till del. I detta finns bland annat geografiska skillnader – alla orter har inte den kompetens och erfarenhet som krävs för att utföra palliativ vård och det görs avgränsningar där vissa grupper utestängs.

Vården i livets slutskede varierar kraftigt utifrån var du bor och allra sämst siffror har Gävleborgs län. En årsrapport från Svenska Palliativregistret visar att enbart 7,7 procent av de som avlider i vårt län får någon form av specialistvård. Parallellt med detta har våra grannlän mer än dubbelt så höga siffror, med Dalarna på 16,9 procent och Uppsala på 20,3 procent.

Trots att sjukhusens avdelningar och kommunerna i länet gör allt de kan för att ge döende och deras anhöriga en god vårdmiljö så blir det ändå inte optimalt. Personalen hinner ge smärtstillande men det finns sällan tid till att sitta ned med patienten och de anhöriga för att lindra såväl fysiskt som psykiskt.

I dagsläget finns inget hospice i Gävleborg; korttidsenheten på Gävle Strand som ursprungligen var tänkt som en plats för enbart palliativ verksamhet liknar i dag mer ett ordinärt boende för patienter med både demenssjukdom och somatiska tillstånd. Det palliativa teamet arbetar dessutom varken kvällar eller helger. Vi behöver ett riktigt hospice.

Denna etablering skulle innebära att fler människor kan erbjudas palliativ vård av hög kvalitet. Det skulle också innebära ökad frihet och livskvalitet även för de allra sjukaste. Detta förutsätter dock god samverkan mellan flera vårdinstanser, både inom regionen likväl som i kommunerna.

Statistiken talar tydligt för att den palliativa vården i Gävleborg helt enkelt inte räcker till. Så kan vi inte ha det. Vi har alla ett ansvar i att driva den här frågan och vi förutsätter att det ligger i allas intresse att göra det som krävs.

För oss i Liberalerna är det här en självklarhet som handlar om att kunna erbjuda god vård och ökad frihet för den enskilde individen. Patienter i vårt län ska kunna välja hospice som ett vårdalternativ vid livets slutskede.

Helena Englund, L

ledamot i regionfullmäktige och hälso- och sjukvårdsnämnden

Emelie Pettersson, L

ledamot i omvårdnadsnämnden Gävle kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel