Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ett misslyckande att Nya Kastet inte kunde stängas tidigare

I fjol meddelade Skolinspektionen att tillståndet återkallas för Nya Kastets skola i Gävle. Vi är många som följt skolan under flera år och fört fram kritik mot att den har kunnat bedriva sin verksamhet trots återkommande brister, skriver Roger Haddad, L.

Liberalerna uppmärksammade för ett år sedan problemet med att Skolinspektionen i dag inte får återkalla ett tillstånd utifrån en samlad bedömning om skolan kritiserats flera gånger.

Varje gång en huvudman rättar till en brist kan de i dag få grönt ljus att fortsätta. Detta är orimligt och därför har vi krävt ändring av skollagen.

Skolor med återkommande brister, oavsett om det gäller hög andel obehöriga lärare, brister i studiero eller dålig kvalitet på undervisningen måste enklare kunna stängas ner. Om bristerna har koppling till våldsbejakande islamistisk extremism, som med Nya Kastets skola, är det än mer angeläget att Skolinspektionen har skarpare möjligheter att ingripa.

Liberalerna har nyligen föreslagit att gamla outnyttjade tillstånd inte ska kunna åberopas av en aktör som vill starta eller utöka sin verksamhet – vilket en friskola med koppling till extremism i Göteborg, Römosseskolan, använde sig av under förra året och som myndigheten godkände. Det ska tilläggas att huvudmannen bedrivit könsuppdelad undervisning i strid med skollagen.

Obegripligt nog kan denna skola inte bara fortsätta utan också utöka sin verksamhet. Liberalerna är kritiska till detta och kräver att den socialdemokratiska regeringen agerar snabbt för att täppa till luckorna.

Vi menar också att skollagen kring ägar-och ledningsprövning inte räcker. Även om det efter mycket om och men till slut tillämpades på Nya Kastet efter uppgifter från Säkerhetspolisen om kopplingar och beroendeställning till personer inom den radikala miljön. Ägarkontrollen måste omfatta rektor och skolledare, det gör den inte idag varför vi lagt en motion i riksdagen med krav på förändring.

Vi måste nu gå vidare och genomföra det förslag vi har lagt om ett etableringsstopp för nya konfessionella skolor. Lika viktigt är det att ändra skollagen så att vi enklare kan stänga ner skolor med återkommande brister.

Det finns också exempel på icke-konfessionella skolor men som ändå har religiösa inslag i sin undervisning varför det måste till generella skärpningar för att komma åt miljöer som är skadliga för barnen.

Att Nya Kastet nu är stängd är välkommet, så också att alla de 110 eleverna snabbt har erbjudits andra skolplaceringar. Men det är ett misslyckande att skolan kunde bedriva sin verksamhet under så lång tid trots alla varningssignaler. Det om något pekar på behovet av att nuvarande skolpolitiken måste skärpas.

Roger Haddad, L

skolpolitisk talesperson, vice ordförande i utbildningsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel