Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ett misstag att spara delar av nuvarande Stadsbiblioteket

 
Kulturhusdebatten i Gävle
Visa alla artiklar

Glöm inte arkitekturen, uppmanar Tomas Attorps i ett debattinlägg om det nya Kultur- och bildningscentrum som ska byggas i Gävle.

Vid det offentliga dialogmötet den 23 maj om ett nytt Kultur- och bildningscentrum i Gävle låg fokus på funktioner och innehåll. Kommunens politiker med Jörgen Edsvik, Helene Börjesson och Daniel Olsson i spetsen imponerade genom sakkunskap och engagemang.

Ändå saknade jag något väsentligt, en diskussion om byggnadens placering, form och utseende. Arkitekturen är lika viktig som innehållet. Fasaden måste utstråla djärvhet och skönhet om byggnaden ska bli den mötesplats för alla som kommunen eftersträvar. Husets kvaliteter ska vara sådana att man blir nyfiken att träda in, först då kan varje besök bli en kulturupplevelse.

Målen för verksamheten och byggnaden, säger kommunen vidare, ska vara att stärka varumärket Gävle genom att skapa en ny byggnad med tilltalande modern arkitektur där stadsbiblioteket ska vara basen för verksamheten. Platsen ska vara samma som dagens bibliotek, utgångspunkten är att Böndernas hus ska rivas och att det ska byggas nytt även på parkeringen. Ytan föreslås bli cirka 8 000 kvadratmeter, en fördubbling av hur det ser ut i dag.

Succéerna i Helsingfors och Halmstad manar till efterföljd. Låt flera arkitektbyråer, däribland gärna de ovan nämnda, komma med parallella förslag och låt allmänheten rösta.

Jag är skeptisk till tanken att behålla delar av gamla biblioteket. Det minskar möjligheten till nytänkande. Vad hade det blivit av Gävle konserthus, om Strömbadet delvis sparats?

Hur förverkligar man kommunens lovvärda ambition att det nya kulturhuset ska bli ett landmärke? Kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång säger att byggnaden ska knyta ihop stadskärnan med Söder och att hänsyn ska tas till att den blir granne till Gamla Gefle.

Vad innebär det konkret? Naturligt vore att knyta an till Henry Moores skulptur ”Tredelad vilande figur” på Slottstorget samt belägenheten vid Gavleån. Då får man ett samband mellan gammalt och nytt, mellan igenkänning och nyskapande.

Trots sitt centrala läge är Moores skulptur rätt osynlig, innesluten av gator och trafik och därför inte helt lätt att nå. En utbyggnad mot/på Slottstorget (som är mer grönyta än torg) kan få kulturhus och Moores skapelse att samverka till gagn för båda, utbyggnaden skulle därtill kunna bli en pendang till Rådhuset på andra sidan ån.

Utbyggnad och huvudbyggnad kan förbindas antingen genom en underjordisk passage eller en vinge över gatan. Arkitekt Hans Beskow gav i början på 2000-talet skisser till kommunen på en utbyggnad mot Slottstorget. En annan variant vore att göra kulturhusets fasad skålformig med Moores staty som tänkt medelpunkt. Ytterligare ett alternativ är att bygga fram till Gavleån eller rent av en bit ut med panoramautsikt över vatten och kringliggande stadslandskap.

Det nyinvigda kulturhuset Oodi i Helsingfors tillkom efter en öppen internationell arkitekturtävling som överlägset vanns av den finska byrån ALA. I Halmstad fick fem arkitektbyråer ett parallellt och arvoderat uppdrag med den välrenommerade danska byrån Schmidt Hammer Lassen som klar vinnare, sedan allmänheten fått vara med och rösta. Halmstads stadsbibliotek, invigt 2006, är av särskilt intresse, eftersom Halmstad och Gävle är jämnstora kommuner. Fasaden i Halmstad är helt i glas och en del av byggnaden vilar på pelare i ån Nissan – vi har Gavleån. Läs och begrunda Barbro Sollbes artikel ”Lär av Halmstad, Gävle” i Arbetarbladet den 4 november 2014! Andra spektakulära kulturhus finns i Luleå, Askersund och Värnamo.

Succéerna i Helsingfors och Halmstad manar till efterföljd. Låt flera arkitektbyråer, däribland gärna de ovan nämnda, komma med parallella förslag och låt allmänheten rösta. Frågan om ett nytt stadsbibliotek har stötts och blötts så länge att en mindre fördröjning saknar betydelse. Viktigast är slutresultatet.

Tomas Attorps

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel